Indové si oblíbili maso

22. červenec 2011

Indové jedí více masa, než kdykoli v dějinách – a to navzdory silné vegetariánské tradici a hinduistickému zákazu konzumace hovězího a muslimského zákazu vepřového. Je to výsledek vývoje stravovacích návyků i mnohem lepších hygienických norem v průmyslu, napsala agentura AFP. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství se spotřeba masa na jednoho obyvatele ročně pohybuje mezi pěti a pěti a půl kilogramu, což je rekordní číslo, které odráží rostoucí poptávku po potravinách bohatých na proteiny v rozvojových zemích.

Experti soudí, že urychlením tempa ekonomického růstu, které s sebou přineslo bohatší a majetnější spotřebitele a také více cestování, lze částečně vysvětlit změny ve skladbě potravin, jež přinášejí nové možnosti obchodům i restauracím. „Indové prostě ztrácejí zábrany a jsou v konzumaci potravin odvážnější,“ tvrdí šéfkuchař bombajské restaurace, která se specializuje na zahraniční kuchyni a patří k nejoblíbenějším v tomto městě. „Hovězí a vepřové jsou jídla, která si lidé objednávají stále častěji,“ říká restauratér.

„Konzumace masa rychle roste jako důsledek liberálnějších postojů a většího západního vlivu,“ říká Mohit Khatta, generální ředitel potravinového řetězce. Podle něj už masitá jídla nejsou žádný luxus a výrobní hygienické normy pro maso se také zlepšily, což dává spotřebitelům větší důvěru. Nevegetariánské kuchařské položky představovaly loni šestinu celkových prodejů zmíněné firmy, a dosáhly třinácti milionů dolarů, což bylo o dvě třetiny více než před rokem. V této síti maloobchodů, které mají svou klientelu v prostředí majetnějších Indů, jsou velmi oblíbené dovážené produkty, jako je uzená šunka, anglická slanina, prosciutto, a dokonce i chorizo.

Indie podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství produkuje deset milionů tun masa a ryb ročně, ale stále zůstává baštou vegetariánů. Neexistují žádné oficiální údaje o počtu vegetariánů v zemi, která má 1,2 miliardy obyvatel. Deník The Hindu v roce 2006 uspořádal průzkum, z něhož vyplynulo, že 40 procent indické populace konzumuje mléčné produkty a vejce, ale nikoli maso. Toto číslo je nejvyšší na světě. Jíst maso, zvláště pak hovězí, je stále nepřijatelné pro většinu hinduistů, kteří krávu považují za posvátné zvíře. Zabít krávu kvůli potravě ve většině indických států zakazuje zákon. Za jeho porušení hrozí tvrdé sankce.

Dokonce ani indický McDonalds neprodává hovězí hamburgery. Tabu je tak silné, že dokonce i některé společnosti, které zprostředkovávají prodej nebo nájem bytů, mohou odmítnout nevegetariánům přístup do svých objektů. Muslimové, druhá největší komunita v Indii, zase nejedí vepřové. Indové obou hlavních vyznání se tedy shodnou jedině na rybách a kuřatech. Přestože spotřeba masa v Indii se obecně zvyšuje, země stále hodně zaostává za ostatním světem: roční asijský průměr konzumace masa je dvacet sedm kilogramů a ve zbytku světa dokonce třicet osm kilogramů. Pro zajímavost, průměrný Čech sní ročně kolem osmdesáti kilogramů masa.

Spustit audio