Iniciativa proti odchodu křesťanů z Blízkého východu

31. červenec 2011

Blízký východ je místem, kde se křesťanství zrodilo, a kde bylo po staletí nejběžnějším vyznáním. Od nástupu islámu jsou však křesťané v této oblasti menšinou, která se navíc v posledních letech rychle zmenšuje – částečně kvůli emigraci blízkovýchodních křesťanů do zahraničí. Tomu by se chtěla postavit nová iniciativa křesťanských i muslimských představitelů.

Ještě před sto lety tvořili křesťané pětinu obyvatel Blízkého východu. V některých oblastech dokonce tvořili většinu. Během několika generací se však jejich podíl na celkové populaci smrsknul na zhruba pět procent. Podle všech odhadů se toto číslo bude dále zmenšovat – a to i v takových tradičně křesťanských místech, jako je třeba Betlém. Křesťané možná více než kterákoli jiná blízkovýchodní skupina jsou ohroženi současnými politickými nepokoji, rostoucím náboženským extremismem i hospodářskými otřesy. Častěji proto odcházejí do zahraničí a mají v průměru méně dětí, takže se jejich podíl na populaci trvale zmenšuje.

Tuto neradostnou situaci se nyní snaží změnit nová iniciativa, jejíž představitelé se sešli v Jordánsku. Neformální organizace nazvaná Shromáždění proti emigraci arabských křesťanů si klade za cíl zpomalit nebo i zastavit zmíněný neblahý trend. Chce například apelovat na tamní vlády, aby křesťanské komunity více chránily před radikály a tím jim umožnily zůstat v oblasti, kde po staletí žili jejich předci. Akci podporují nejen blízkovýchodní křesťané, ale i umírnění muslimští duchovní.

Jak prohlásil mluvčí iniciativy Tajsír Amarí, v budoucnosti hrozí, že z míst, která byla kdysi typicky křesťanská, se stane mrtvé muzeum bez živých věřících. Absolutní i relativní úbytek počtu křesťanů se týká jak Arabů křesťanského vyznání, tak i dalších etnických skupin, jako jsou exilové komunity Arménů nebo Řeků.

Mnozí blízkovýchodní křesťané si stěžují nejen na rostoucí nebezpečí extremismu ze strany okolních většin nebo na diskriminaci ze strany vlád, ale také na nedostatečný zájem západních křesťanů. Zatímco muslimové a židé ve světě projevují o osud svých blízkovýchodních souvěrců zájem, západní křesťané se svých bratrů nezastávají – nanejvýš jim umožní snadnější přistěhování do Evropy či USA. V poslední době přitom musel jen z Iráku kvůli násilnostem uprchnout více než milion křesťanů, početní egyptští Koptové se obávají nárůstu islamismu a také situace v Sýrii se může obrátit proti tamní nemalé křesťanské menšině.

Nyní se tedy věci ujali sami lidé na Blízkém východě, totiž iniciátoři zmíněného Shromáždění proti emigraci arabských křesťanů. Teprve budoucnost ukáže, zda uspějí, ale tato iniciativa je znakem toho, že i muslimové na Blízkém východě považují přítomnost křesťanů za součást svého dědictví.

Spustit audio