Iniciativa Svobodné Bělorusko

26. březen 2011

Iniciativa Svobodné Bělorusko vznikla na přelomu jara a léta roku 2006. Několik studentů slavistických oborů Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze už se nemohlo nečinně dívat na počínání běloruského diktátora Alexandra Lukašenka. Založili proto webové stránky, jejichž prostřednictvím jednak informují o dění v Bělorusku, ale také nabízejí zájemcům možnost, jak podpořit běloruskou opozici. Webové stránky v posledních týdnech využívají také členové pardubického sboru Církve bratrské. Proč?

Zhruba před rokem se v pardubickém sboru Církve bratrské objevila rodina běloruských exulantů. Ze své země odešli kvůli politické a především náboženské nesvobodě. V zemi jsou povoleny pouze tři tradiční církve – pravoslavná, katolická a luteránská. Všechny ostatní protestantské církve působí v zemi bez jakéhokoli uznání. Důsledkem jsou všelijaké obstrukce ze strany úřadů, pomlouvačné kampaně ve sdělovacích prostředcích, nemožnost sehnat ani pronajmout prostory pro shromažďování a také potíže členů těchto církví v zaměstnání a ve školách. To byly důvody odchodu zmíněné rodiny z Běloruska do Pardubic. Po loňských prosincových demonstracích proti zmanipulovaným výsledkům prezidentských voleb se navíc řada křesťanů ocitla i ve vězení. Těmto případům se v pardubickém sboru Církve bratrské věnuje Marek Kalvach.

„Známe několik desítek případů, kdy byli křesťané odsouzení i k trestům odnětí svobody. Samozřejmě ty procesy jsou vykonstruované, to znamená v Bělorusku nenajdete politické vězně nebo vězně kvůli náboženství oficiálně. Ale je to přesně naopak. Tito lidé byli odsouzení právě kvůli své víře, právě kvůli svému jasnému přesvědčení o svobodě.“

Politické vězně v Bělorusku je možno podpořit i od nás, z České republiky. Jednu možnost nabízí webové stránky www.svobodnebelorusko.cz. Jejich prostřednictvím lze zaslat konkrétnímu člověku v běloruském vězení pohlednici s povzbudivým textem. S tímto nápadem přišel už před lety Andrej Kim, který sám byl v Bělorusku několik let uvězněn a pro kterého tehdy byly dopisy a pohlednice od lidí, vyjadřujících mu podporu, velkou posilou. Díky internetu lze dnes poslat takovou pohlednici prakticky odkudkoli na světě.

Pošli pohlednici běloruskému politickému vězni

A jak uvězněné politické vězně v Bělorusku podporují členové církve bratrské v Pardubicích? Odpovídá opět Marek Kalvach.

„My cítíme, že aktuálně nejpalčivější problém jsou zadržení lidé, kteří se odmítavě postavili k potlačení svobody při posledních prezidentských volbách v Bělorusku. Řada z nich – je jich téměř na čtyřicet – se kvůli tomu dostala do vězení a právě v těchto dnech probíhají soudní procesy s nimi. Je velmi důležité, aby Západ tlačil na spravedlivý průběh těchto soudních procesů. Je potřeba, aby tento hlas zazníval z úst vládních představitelů i obyčejných lidí. My jsme na začátku ledna sepsali petici, která pojmenovává to, co se stalo v Bělorusku v prosinci a žádá tamní úřady, aby změnily svůj postoj ke svobodné vůli občanů Běloruska. V současné době se zaměřujeme na zasílání těch povzbuzujících textů skrze pohlednice.“

Prostřednictvím webových stránek www.svobodnebelorusko.cz lze podpořit 23 politických vězňů.

Více informací o náboženské nesvobodě v Bělorusku se můžete dozvědět v pořadu Výzvy přítomnosti, jejichž hostem byl právě Marek Kalvach.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio