Internetové stránky katedrály sv. Víta

20. duben 2011

Ve středu 20. dubna 2011 byly prezentovány internetové stránky katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Na jejich vzniku se podílely jak Metropolitní kapitula a Arcibiskupství pražské, tak Správa Pražského hradu a farnost. Jsou jedním z plodů dohody o společném užívání svatovítské katedrály.

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP nedávno řekl, že „jedním z cílů uzavření společné dohody o vzájemné péči o katedrálu, byla snaha, aby po dlouhém období nejistoty došlo k rehabilitaci katedrály v jejím duchovním, ale i kulturním a společenském významu“. Za tímto účelem také loni ustavil "Výkonnou radu arcibiskupa pro zajištění nábožensko-kulturní správy katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha", která má rozvoj života v katedrále na starosti. Nedávno spuštěné internetové stránky tvoří součást dnešní renesance svatovítského chrámu. Zaznamenaly již pozitivní ohlasy z řad odborné veřejnosti i zájemců o jejich obsah. Jejich adresa je: www.katedralasvatehovita.cz.

Oficiální internetové stránky pražské katedrály mají být spolehlivým zdrojem dění nejen liturgického, ale také kulturního a společenského. Kromě aktuálních informací o všech bohoslužbách tam zájemce nalezne také informace o koncertech, výstavách a dalších kulturních projektech, které se v katedrále odehrávají. Podle pražského arcibiskupa totiž katedrála „není jen místo kultovní, ale i kulturní a společenské.“ Patří sem tedy svou vzdělávací úlohou také edukativní (např. pašijové) hry, ale také koncerty duchovní hudby, výstavy a podobně.

Na začátek července je připravován 1. ročník mezinárodního varhanního festivalu. V současné době probíhají v prostorách katedrály také tři výstavy. Vedle obrazů Michaila Ščigola, které připomínají „Akci K“, jsou v blízkosti hrobu sv. Jana Nepomuckého k vidění „kněžské zvony“. Třetí výstava je věnována rekonstrukci Zlaté brány. Plánovány jsou koncerty duchovní hudby. Jako první bude v katedrále sv. Víta uvedeno 14. června Requiem Antonína Dvořáka. Nad výběrem hudebních akcí bdí komise odborníků na duchovní hudbu v čele s ředitelem kůru a dómským varhaníkem Josefem Kšicou. Lze se proto těšit na produkci té nejvyšší kvality, o níž se lze více dočíst na www.katedralasvatehovita.cz.

Stránky jsou však také pramenem relevantních informací z oblasti historie, ale i dějin umění. Autoři textů jsou renomovaní odborníci, jmenovat můžeme prof. Jiřího Kuthana či prof. Jana Royta. Kromě aktuálních a historických informací obsahují stránky také veliké množství unikátních fotografií. Nejsou to jen fotografie interiéru a exteriéru katedrály. Pro návštěvníky stránek bude určitě velmi zajímavá rubrika „Katedrála v obrazech“. Mezi těmito materiály, které poskytlo Muzeum hlavního města Prahy, lze mimo jiné nalézt různé návrhy na dostavbu ze začátku 19. století. Za povšimnutí stojí také fotografie obrazů katedrály, které jsou uchovány v Národní galerii v Praze.

Stránky dále obsahují podrobné praktické informace pro poutníky a pro turisty. Podobně jako katedrála sv. Víta jsou dílem, které nelze vybudovat naráz. Pod vedení dr. Františka Skopce, sekretáře komise pro kulturní život katedrály, na nich práce stále pokračuje. Stejně tak jsou také rozvíjeny další projekty spojené s katedrálou. Připravuje se stručný průvodce historie katedrály. Byla navázána spolupráce s Českou televizí a Českým rozhlasem.

autor: ČBK
Spustit audio