Izrael dosahuje skvělých hospodářských výsledků

12. červenec 2015

Americký herec Louis C. K. jednou trefně vystihl lidskou povahu. Člověk letí letadlem a není přitom unešen z toho, že mu technika dodala schopnost, která byla dříve vyhrazena jen ptákům. Sedí v křesle uprostřed oblaků, ale necítí se jako řecký bůh. Ne, raději nadává, že mu nejde sklopit sedačka.

Schopnost přehlížet zázraky okolo nás je lidem zřejmě vlastní, a snad proto nejen návštěvníci Izraele, ale mnohdy i samotní Izraelci nejsou s to docenit vpravdě úžasný rozvoj této rozlohou nepatrné země na Blízkém východě.

Ekonomické ukazatele a statistiky ovšem mluví úplně jinak. Dosvědčují, že izraelská ekonomika se za posledních 30 let pozoruhodně rozrostla, stabilizovala a vedla k nebývalému zvýšení životní úrovně. Zde je pár čísel na ukázku.

Za posledních 30 let se hrubý národní produkt Izraele zvýšil o 900 %, z 30 miliard dolarů v roce 1984 na dnešní hodnotu 307 miliard. Státní dluh se naopak za stejné období podařilo snížit z 280 % na 66 % hrubého národního produktu. Podíl bezpečnostních výdajů na státním rozpočtu klesl z 20 na 5 % a výrazně se snížila i daňová zátěž. Inflaci se podařilo snížit z hrozivých 450 % na dnešní jedno procento.

Pozoruhodný je obzvlášť úspěch Izraele na poli moderních technologií. Vývoz v oblasti high-tech stoupl v posledních 30 letech o neuvěřitelných 3600 %. Ačkoli v roce 1984 neměl Izrael žádné vlastní energetické zdroje, nyní je již z 38 % energeticky soběstačný. Stejně tak odsolování mořské vody nyní pomáhá pokrýt 40 % spotřeby.

Synagoga v kampusu Telavivské univerzity

Přestože uvedená čísla jsou velice působivá, v budoucnu mohou být snadno překonána. Studie časopisu The Economist předpovídá, že Izrael bude v roce 2030 dvacátým nejlepším místem k životu, čímž předběhne i Velkou Británii, Francii, Itálii a Japonsko.

Jedním z důvodů k takovému optimismu je i příznivé věkové složení obyvatelstva. Izrael má velmi dobrý podíl mladých ve věku 20 - 34 let. Izraelský národ je přitom nejen velmi mladý, ale také velice vzdělaný.

Od roku 1984 se počet Izraelců studujících na vysokých školách zvýšil z 64 000 na 306 000. Státní podpora vědy a výzkumu stoupla v tomto období o 220 %. Není tedy divu, že Izrael se v mezinárodním rovnání může pyšnit jako druhý nejvzdělanější stát světa.

Rozvoj izraelské ekonomiky, růst počtu obyvatel i nárůst životní úrovně tak pozoruhodně korespondují s dávným proroctvím biblického Izajáše:

„Rozhlédni se kolem sebe a viz: Tito všichni se shromáždí a přijdou k tobě. Jakože živ jsem já, je výrok Hospodinův, jimi všemi se okrášlíš jako okrasou, ozdobíš se jimi jako nevěsta. Tvé trosky a tvá zpustošená města, tvá pobořená země ti teď budou těsné pro množství tvých obyvatel…“

autor: Lenka Pelíšková
Spustit audio