Izraelskou „Nobelovku“ letos získal světoznámý indicko-britský židovský sochař Anish Kapoor

11. červen 2017

Izrael letos už počtvrté udělil prestižní cenu Genesis nazvanou po První knize Mojžíšově. Její nositele vybírá z osobností židovského původu, kteří svými úspěchy i postoji dělají čest židovským hodnotám. Tentokrát ji získal indicko-britský sochař Anish Kapoor.

Izrael před pěti lety založil cenu Genesis, jejíž odměna v hodnotě jednoho milionu dolarů je určena pro jedince, kteří dosáhli výjimečných výkonů ve svém oboru a zároveň svou oddaností židovským hodnotám ztělesňují povahu židovského lidu. Od roku 2014, kdy ji izraelská vláda, Židovská agentura a soukromá Nadace ceny Genesis udělily poprvé, se jí říká „izraelská Nobelovka“. Jejími nositeli se stali starosta New Yorku Michael Bloomberg, herec Michael Douglas a houslista a dirigent Jicchak Perlman. Letos ji získal britsko-indický sochař sir Anish Kapoor jako jeden z nejvlivnějších a nejinovativnějších umělců své generace za „oddanost Izraeli a judaismu“:

62letý Kapoor se narodil v indické Bombaji a je po matce poloviční Žid. Třebaže rodina nebyla nábožensky založená, Kapoor se o své židovské kořeny vždycky zajímal, a než vystudoval umění v Londýně, žil dva roky v izraelském kibucu Gan Šmuel. Dnes jsou jeho díla vystavena nejen v Británii, ale i v nejprestižnějších uměleckých institucích po celém světě, včetně Izraelského muzea v Jeruzalémě. Kapoor patří k neuznávanějším umělcům současnosti. Královna Alžběta ho v roce 2013 povýšila do šlechtického stavu a Kapoor je nositelem i dalších vysokých ocenění v Británii, Indii nebo Francii.

Nejvíc ho zajímají problémy jako ztráta domova, perzekuce a uprchlíci. „Židovská identita a dějiny zažily lhostejnost, pronásledování a holokaust,“ připomíná Kapoor. „Vědomí člověka vyvrženého ze společnosti“ podle něj leží „v srdci židovské identity“, a proto Židé „jako dědicové a nositelé židovských hodnot nesmějí přehlížet tragickou situaci lidí, kteří jsou pronásledováni, přišli o všechno a jsou na útěku jako běženci v ohrožení života,“ řekl Kapoor při přebírání ceny Genesis.

Anish Kapoor: Studio

Zdůraznil, že uprchlíků je na světě 60 milionů. Je přesvědčen, že v současném politickém klimatu je „dnes víc než kdy jindy důležité vzepřít se odpornému přístupu vlád k běžencům, který uráží naši morálku i podstatu samotného lidství“. Je proto „povinností Židů přesvědčovat spoluobčany na celém světě, že ti, kdo jsou zranitelní, potřebují náš soucit a empatii“, prohlásil.

Kapoor se snaží běžencům pomáhat dlouhodobě. V roce 2014 navštívil jordánský tábor Zatari pro syrské uprchlíky a o rok později šel spolu s čínským výtvarníkem Aj Wej-wejem v čele třináctikilometrového „pochodu milosrdenství“ od Královské akademie v Londýně k své plastice s názvem Orbit ve Stratfordu.

Teď Anish Kapoor věnoval celou finanční cenu Genesis na pomoc lidem, kteří prchají před válkami a perzekucí.

autor: gzb
Spustit audio