Jak dnes svatořečený Jan Pavel II. zlepšil vztahy křesťanství s judaismem a islámem

27. duben 2014

Jan Pavel II. podnikl za svého pontifikátu řadu kroků, které se zapsaly do historie. K těm nejdůležitějším patří náprava vztahů s židy a muslimy a zahájení vzájemného dialogu, v němž dodnes pokračují jeho nástupci.

Jan Pavel II. stál v čele katolické církve 27 let, a byl tak druhým nejdéle sloužícím papežem v historii. Za tu dobu podnikl bezprecedentních 104 zahraničních cest a navštívil země, do nichž žádný papež před ním nezavítal, a mnohé z nich s cílem dosáhnout usmíření mezi křesťanstvím, judaismem a islámem.

Už rok po svém nástupu přijel v roce 1979 do Turecka. Následovala historicky první návštěva muslimského Maroka, Mali, Súdánu, Tuniska a řady dalších afrických zemí.

Duchovní na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, které zaplnily desítky tisíc věřících během historického dne čtyř papežů, kdy papež František za přítomnosti Benedikta XVI. svatořečil papeže Jana XXIII. a Jana Pavla II.

V roce 1986 jako první papež vstoupil do synagogy. Tehdy to bylo v Římě, ale o 14 let později navštívil i Svatou zemi a palestinská území a v Jeruzalémě také nejposvátnější místo judaismu, Zeď nářků. Do štěrbiny mezi dva tisíce let starými kvádry vložil lístek, na němž vyjádřil hluboký zármutek nad genocidou Židů za druhé světové války, a zašel i do památníku obětem holokaustu Jad Vašem.

I když v Jeruzalémě byl před ním už v roce 1964 Pavel VI., soucit s oběťmi nacistického vraždění slyšeli židé z úst papeže poprvé. Neméně historický krok podnikl Jan Pavel II. už o šest let dříve – navázal oficiální vztahy mezi Svatým stolcem a Státem Izrael.

V roce 2000 podnikl i první papežskou návštěvu Jordánska a Egypta, kde mimo jiné nabídl smíření koptské církvi, která se od západního křesťanství odtrhla v pátém století.

Papež Jan Pavel II.

Zvlášť významná byla jeho cesta do Sýrie v roce 2001. Doprovodil ji řadou symbolických vstřícných gest a projevů, které položily základ novým vztahům s muslimy. V Damašku navštívil jako první papež mešitu, navíc v doprovodu syrského velkého muftího. Ve své řeči pak zdůraznil, že křesťané a muslimové se dlouhá staletí jen uráželi a přehlíželi, a je proto čas si odpustit a zahájit éru dialogu, vzájemné úcty a partnerské spolupráce.

To není zdaleka celý výčet papežových cest s cílem spojit věřící všech náboženství. Kromě jiného se v roce 1986 v Itálii uskutečnila historicky první společná modlitba katolíků, evangelíků a pravoslavných křesťanů s židy, muslimy, buddhisty, hinduisty, šintoisty a věřícími dalších vyznání.

autor: gzb
Spustit audio