Jak se žije slovenským kněžím v Praze

2. srpen 2008

Jak se žije slovenským duchovním v České republice? Většina z nich přiznává, že jim chvíli trvalo, než si zvykli. Časem se ale všichni do Ćeska zamilovali, a pokud by bylo na nich, už by tuzemsko neopustili. O tom, jak se u nás, respektive na pražském Žižkově, žije páteru Miloši Szabóovi, si povíme v následujících řádcích.

Otec Miloš měl po studiích jasno, byl v Misijní společnosti a chtěl jít do Kamerunu. Z Afriky se nakonec vyklubala Česká republika. Jako na misiích se u nás ale necítí.

"Zatím jediné, co naznačuje, že by mohlo o misie jít, je to, že máme málo kněží a chátrající kostely. Ale jako křesťané nejsme úplně bez svátostí a bez duchovních."

Není to tak dávno, co otec Miloš přemýšlel o tom, jestli by se dokázal vrátit zpátky na Slovensko. Jak sám přiznává - mluví česky, myslí česky a mentalita Čechů se ho dotkla víc, než si původně myslel.

"Já myslím, že to podstatné, co by měl kněz v Česku nebo na Slovensku hlásat nejenom z kazatelen ale vůbec celým svým životem, je mít lidi rád. A když je má rád v Česku, na Slovensku nebo v Africe, tak záhy pochopí i to, co potřebují."

V České republice žije hodně Slováků a další stále přicházejí ať už za studiem nebo za prací. Podle Miloše Szabó mají Slováci často špatný pocit, že je Češi nemají rádi. A pro Miloše je tenhle fakt celkem dost překvapivý.

"Z počátku jsem měl přesně opačný pocit. Takže bych chtěl jenom vzkázat, že není se čeho bát. Já věřím, že když budeme především dobří lidé, tak si záhy k sobě najdeme cestu, ať už si budeme rozumět nebo budeme muset používat tlumočníka."

Kostel sv. Prokopa v Praze na Žižkově je místo, kam míří především slovenští vysokoškoláci. Teď o prázdninách jich tu tolik není, do Prahy dorazí zase až v září. Neznamená to ale, že by kostelní lavice zely prázdnotou.

"Zrovna včera jsem si uvědomil, když jsem rozděloval služby při bohoslužbě, že polovina z těch, kdo služby vzali, byli původem Slováci. A přitom mluvili česky i četli česky. Mě těší, když vidím, že se tak trochu daří předjímat to Boží království, kde - jak píše svatý apoštol Pavel - nebude záležet na tom, jestli je někdo Řek nebo Říman."

Spustit audio