Již 750 let šíří augustiniáni v Čechách myšlenky sv. Augustina

20. duben 2012

Od 23. do 27. dubna 2012 se v augustiniánském klášteře sv. Tomáše na Malé Straně (Josefská 8, Praha 1) koná již XIV. Augustiniánský týden. Bratři augustiniánské řehole, kteří si letos připomínají 750 let svého působení v Čechách, připravili sérii přednášek, koncertů a bohoslužeb.

V rámci celého týdne nazvaného „Sv. Augustin a augustiniáni v Čechách: 750. let ve službě evangelia“, který začíná 23. dubna benefičním koncertem od 17.30 hodin pro praktickou a speciální školu v Růžinovské, se bude kromě historických témat týkajících se života a poslaní augustiniánů v Čechách hovořit také o Augustinově pojetí svobodné vůle a křesťanské konverzi jako jejím uzdravení.

První den celého týdne bude od 18.30 hodin také otevřena výstava na téma „Sv. Augustin a augustiniáni v Čechách“. Mše svatá připomene 24. dubna od 19.00 hodin obrácení sv. Augustina a 25. dubna bude představena nová kniha P. Jana Nepomuka Jiřištěho „Kostel a klášter sv. Václava v Bělé pod Bezdězem“.

Smyslem augustiniánského týdne je hlouběji poznat nejvýznamnější postavu západních církevních Otců, svatého Augustina. Augustiniáni se snaží „hipponského genia“ lidem představit jako nadčasového člověka se všemi nedostatky, který je i přes časový rozdíl šestnácti století stále současný. Chtějí ho ukázat jako vysoce nadaného, nadmíru temperamentního a silně emotivního člověka, překypujícího citem, jako opravdového světce, který vnitřně těžce bojoval až do konce života se svými starými poklesky, problémy a omyly.

Augustiniány do Čech pozval Oldřich Zajíc Waldek 24. března 1262 a v Zaječově u Hořovic pro ně začal budovat nový klášter. V roce 1264 byl klášter zasvěcený Zvěstování Panny Marie slavnostně posvěcen. Řád augustiniánů je souhrnné označení několika řeholních řádů, které se řídí řeholí sv. Augustina. Roku 1963 byly spojeny do Řádu svatého Augustina (Ordo sancti Augustini, OSA).

Augustiniánská rodina, tak jako ostatní řády apoštolského bratrství – františkáni, dominikáni, servité a další, má mnoho forem života apoštolátu, který na sebe brala během staletí, kdy vycházela vstříc potřebám církve i člověku, časům a kulturám. Podstatný je tedy styl, který ji charakterizuje jako „augustiniánskou”. To znamená s ohledem na takové hodnoty, které jsou charakteristické pro styl řeholního života, jak ho žil sv. Augustin.

Více na www.augustiniani.cz.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio