Jižní Korea a křesťanství

22. listopad 2008

Jihokorejský Národní statistický úřad vydal zajímavou zprávu, podle níž v zemi upadá tradiční buddhismus a stále víc lidí se kloní ke křesťanství. Jihokorejské církve mají v současnosti nejvíc misionářů v Asii, a to i na nebezpečných místech. Možná si vzpomenete na případ ze srpna minulého roku, kdy afghánský Taliban unesl 23 jihokorejských křesťanů a dva z nich zavraždil. A jak tedy vypadá náboženská mapa na jihu Korejského poloostrova?

Křesťanství se většinou považuje za náboženství Západu - jako kdyby na jiných světových stranách bylo cizorodým prvkem. Zdaleka to není pravda. Když se podíváme na počty jeho vyznavačů, zjistíme, že jich je v Jižní Americe nebo Asii víc než ve staré dobré Evropě. A co je ještě důležitější, lidé v Keni, na Filipínách, v Hongkongu nebo v Brazílii ho považují za své vlastní, nikoliv za jakousi duchovní Coca Colu, která je exportním artiklem západní kultury.

Klamat snad může to, že v minulých staletích pocházeli křesťanští misionáři většinou ze západních zemí. I oni byli ale duchovními potomky těch, kdo přinesli víru v Krista do Evropy nebo severní Ameriky. Za místo zrodu křesťanství se dá považovat Jeruzalém, který leží, jak známo, na Blízkém východě - stejně jako kolébka islámu Mekka, jež je od něj dvanáct set kilometrů vzdušnou čarou, což jsou asi tak dvě třetiny cesty z Prahy do Madridu. Bylo by tedy zjednodušené považovat křesťanství za náboženství Západu a například islám za náboženství Východu.

Jednou ze zajímavostí jsou v tomto směru výsledky sčítáni lidu v Jižní Koreji, která se podobá České republice v tom, že je tam vysoký počet lidí bez náboženského přesvědčení. Za posledních deset let sice klesl, ale pořád činí víc než 45 %. Nejúspěšnějším náboženstvím je ale suverénně křesťanství. Když se sečtou katolíci a protestanti, je to skoro třetina obyvatel. Pozoruhodným jevem je pak rychlý růst katolické církve, jež za jedno desetiletí zdvojnásobila počet věřících, takže dnes představuje skoro 11 % obyvatel. Ještě početnější zůstávají protestantské denominace, ke kterým se - i přes mírný pokles - hlásí každý pátý obyvatel Jižní Koreje.

Tradiční buddhismus rovněž klesá, hlásí se k němu 23 % lidí. Celkově se dá říci, že tato země je zajímavá i pro své sousedství se stalinistickou Severní Koreou, kde jsou lidé nuceni uctívat komunistického vůdce Kim Ir-sena. Až tamní režim jednou padne, přijde tam spousta misionářů z jihu, kde se církve na tento okamžik léta připravují. Ponesou víru v Krista, která v jejich očích určitě není náboženstvím Západu.

autor: Daniel Raus
Spustit audio