Jubilejní synagoga v Praze hostí dvě zajímavé výstavy

19. říjen 2014

Pražská Jubilejní synagoga zvaná též podle ulice nedaleko Hlavního nádraží, v níž se nalézá, Jeruzalémská, není jen místem pravidelných bohoslužeb. Ve zdobném interiéru monumentální stavby z roku 1906 mohou návštěvníci zhlédnout dvě stálé výstavy.

První z nich nazvaná „Židovská obec v Praze od roku 1945 po dnešek“ zachycuje prostřednictvím unikátních fotografií, dokumentů a dokumentárních filmů klíčové okamžiky existence pražské židovské komunity od konce války do současnosti.

Druhá stálá expozice v Jubilejní synagoze, která nese název „Židovské památky a jejich rekonstrukce po roce 1989“, přibližuje návštěvníkům za pomoci fotodokumentace, grafických i audiovizuálních informací péči, jakou Židovská obec v Praze věnuje svým sakrálním památkám.

V Jubilejní synagoze se však konají i výstavy jednorázové. Ta současná „Šalom v Izraeli“ nabízí ke zhlédnutí fotografie Jindřicha Buxbauma.

Fotografie z výstavy Jindřicha Buxbauma Šalom v Izraeli

Tematika Izraele a života židovské komunity ať už zde, v Polsku, České republice nebo na Ukrajině patří k Buxbaumovým ústředním zájmům. Je členem Židovské obce v Olomouci, jeho otec přežil Osvětim a i on sám si intenzívně uvědomuje své židovství. Od roku 1999 jezdí pravidelně do Izraele a při každé návštěvě rozšiřuje svůj konvolut fotografií o další záběry.

O své práci v jednom z rozhovorů řekl: „Jsem obyčejný člověk a žiji obyčejný život, ale patřím do komunity, která je plná obyčejně neobyčejného života a já to dokáži zachytit ve svých fotografiích.“

Buxbauma zaujímá svět tradičního židovství, takže i v Izraeli vyhledává místa, kde vousatí muži chodí v dlouhých kabátech a kloboucích či kožešinových štrajmlech, dětem vlají dlouhé pejzy a ženy mají zahalené vlasy. Proto mnoho fotografií vzniklo a vzniká u jeruzalémské Západní zdi, známé v nežidovském prostředí jako Zeď nářků, nebo v ultraortodoxní čtvrti Mea šearim, kde život stále připomíná polský štetl 19. století.

Je to ovšem svět fotograficky atraktivní, zvlášť je-li zachycen s respektem, pochopením a navíc výtvarně srozumitelně a kultivovaně, jak tomu u Buxbaumových fotografií bývá.

Fotografie z výstavy Jindřicha Buxbauma Šalom v Izraeli

Židovství však Jindřich Buxbaum hledá a nachází i v Evropě. Jeden z jeho nejlepších cyklů fotografií vznikl v kyjevské ješivě - tradiční židovské náboženské škole. I na současné výstavě v Jubilejní synagoze je odtud několik psychologicky poutavých portrétů mladých studentů. Vůbec lidská tvář, ať už patří dětem nebo starcům s podobou starozákonních proroků, je u Buxbauma nejlepším nositelem sdělení o současném světě převážně ortodoxního judaismu.

Jindřich Buxbaum si nečiní nárok na zobrazení komplexního pohledu na život v Izraeli. Soustřeďuje se zde důsledně na tradiční židovství a náboženství. To však stále představuje neodmyslitelnou součást života této krásné země.

Výstava v Jubilejní či chcete-li Jeruzalémské synagoze je otevřena až do konce měsíce denně kromě soboty vždy od 11 do 17 hodin.

autor: Petr Balajka
Spustit audio