Kaddáfí vyzval ke svaté válce proti Švýcarsku, OSN výzvu odsoudila

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vyzval k džihádu (svaté islámské válce) proti Švýcarsku. Na oslavě narození proroka Mohameda měl údajně uvést, že tato "nevěřící země ničí mešity". Proti prohlášením Kaddáfího se důrazně ohradil vysoký představitel OSN v Ženevě Sergej Ordžonikidze. Podle něj jsou ze strany hlavy státu v mezinárodních vztazích nepřípustná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí | Foto: heute

Kaddáfí vyzval také muslimy na celém světě, aby bojkotovali švýcarské výrobky a odmítali švýcarská letadla na svých letištích a lodě v přístavech.

Pozorovatelé upozorňují, že nejde o první podobný nápad Kaddafího. Loni například na Valném shromáždění OSN žádal o rozpuštění švýcarské konfederace. Z Tripolisu také přišla nejtvrdší reakce na výsledek referenda o zákazu stavby minaretů ve Švýcarsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí prý vyzval k džihádu proti Švýcarsku. Ve studiu je komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

"Důvodem Kaddáfího údajných výroků je téměř dvouletá roztržka se Švýcarskem, do které se už Libyi podařilo zatáhnout další evropské země. A to jen proto, že jsou stejně jako Švýcarsko součástí schengenského prostoru a občanům těchto zemí nechce Libye vydávat víza," uvedl na Rádiu Česko komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

Komentátor také přiblížil osobnost Muammara Kaddáfího. Připomněl, že Kaddáfí se u moci drží už 41 let a tvrdí, že je potomkem proroka Mohameda, na jehož oslavě narozenin také údajně pronesl zmíněné výroky.

"Není ani přesně znám věk Kaddáfího. Sám tvrdí, že se narodil v beduínském stanu a mléko mu dávala bílá velbloudice. Je o něm také známo, že když jede někam na návštěvu, bere si jako rukojmí své politické soupeře a také to, že ho všude provází tělesná stráž složená výhradně z žen. Takže ty výroky zapadají do kontextu jeho bizarní osobnosti," uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Představitel OSN Sergej Ordžonikidze se důrazně ohradil proti výzvě Muammara Kaddáfího. V Ozvěnách dne byl komentátor Rž Milan Slezák.

Švýcarsko Kaddáfího výroky bezprostředně nekomentovalo. Proti prohlášením libyjského vůdce se ale důrazně ohradil vysoký představitel OSN v Ženevě Sergej Ordžonikidze. "Takováto prohlášení ze strany hlavy státu jsou v mezinárodních vztazích nepřípustná," prohlásil.

Švýcarsko je měkký terč

Volba na Švýcarsko, jako protivníka, vůči kterému je potřeba se vymezovat, padla podle komentátora proto, že je to malá země, kterou si může dovolit provokovat.

"Švýcarsko je pro plukovníka Kaddáfího poměrně měkký terč. Pro něj není žádný problém stáhnout peníze ze švýcarských bank, které mu přechovávaly 5 miliard amerických dolarů, a převést je jinam, kde budou Libyii velice vděční a možná poskytnou ještě lepší podmínky než Švýcarsko," přiblížil.

Nic podle komentátora neznamená ani to, že se připravil o zisky zastavením prodeje ropy do Švýcarska. "Je totiž mnoho zájemců, kteří po ropě dravě skočí. Kdyby to nebyla Evropa, tak to bude určitě Čína."

Podle Slezáka také spousta států netrpělivě čekala, aby mohla investovat do obnovy těžebních zařízení. "Domnívám se, že to také je důvodem vypočitatelnějšího chování Kaddáfího v posledních letech. Těžební zařízení byla kvůli mezinárodním sankcím v posledních letech v tak hrůzném stavu, že Kaddáfí potřeboval zahraniční investici," řekl na Rádiu Česko komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme