Kniha I viděl Bůh, že je to špatné, Izrael jako Mistr katastrof a nové album Leonarda Cohena

30. říjen 2016

„I viděl Bůh, že je to špatné.“ Tak nazval Otto Weiss svou novelu, kterou napsal v roce 1943 v terezínském ghettu. Jeho jedinečný literární počin představí 1. listopadu v pražské Maiselově synagoze jeho dcera Helga Hošková. Ta za války text jako třináctiletá doprovodila svými kresbami. Vybrané ukázky přečte Josef Somr, kniha bude na místě k prodeji. Vstup je volný.

Mistr katastrof. I tak by se nyní dalo mluvit o Izraeli. Světová zdravotnická organizace mu chce totiž jako vůbec první zemi na světě udělit nejvyšší hodnocení polní nemocnice. Její záchranáři často vyjíždí mezi prvními do míst postižených přírodními nebo humanitárními katastrofami. Izraelská polní nemocnice má kapacity jako klasická moderní nemocnice a postavena může být téměř kdekoli za 12 hodin.

Kanadský zpěvák s židovskými kořeny Leonard Cohen vydal krátce po svých 82. narozeninách své 14. album nazvané „You Want it Darker”. Jeho ústřední stejnojmenná píseň odkazuje mimo jiné k biblickému obětování Izáka Abrahámem a obsahuje i hebrejská slova.

Do Izraele přijíždějí noví imigranti z Etiopie. Do konce roku jich má být 1300, do roku 2020 celkem 9000. Jedná se o tzv. Falaš Mura, kteří svůj původ odvozují od krále Šalomouna a dodnes zachovávají mnohé zvyklosti judaismu.

autoři: Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio