Konec démonizace Izraele v OSN a palestinské ženské centrum pojmenované po teroristce

11. červen 2017

Předseda Organizace spojených národů António Guterres přijal koncem minulého měsíce v New Yorku delegaci Centra Simona Wisentahala. S hosty mimo jiné hovořil o nutnosti skončit s démonizací Izraele v OSN včetně jejích agentur UNESCO, UNRWA a Rady pro lidská práva. António Guterres při tom mimo jiné uvedl, že „popírání práva Izraele na existenci je antisemitismem.“

Norsko a po něm i OSN a Dánsko odňaly finanční podporu palestinskému ženskému centru na území Palestinské samosprávy na Západním břehu Jordánu. Stalo se tak poté, co bylo pojmenováno po Dalal Mughrabiové, člence Lidové fronty pro osvobození Palestiny a vůdčí osobností teroristického útoku na izraelský autobus nedaleko Tel Avivu. V roce 1978 při něm zahynulo 38 civilistů včetně 13 dětí.

V rámci Česko-německého kulturního jara 2017 bude zítra, 12. června od 19 hodin uvedena v pražském Stavovském divadle dětská opera Brundibár. Hudbu k ní dle libreta Adolfa Hoffmeistera vytvořil roku 1938 Hans Krása, ale dílo se stalo známé už za války, kdy se jeho improvizované inscenace v terezínském ghettu staly symbolem odporu proti násilí. Na zítřejším pražském koncertě společně vystoupí Dětská opera Praha, Dětský sbor Bavorské státní opery a Mládežnický orchestr Bavorského státního orchestru.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio