Konspirační teorie o pádu dvou malajsijských letadel

25. leden 2015

Katedra blízkovýchodních studií Filosofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni uspořádala koncem minulého roku již deváté kolokvium věnované soudobému antisemitismu. O tragédií dvou malajsijských letadel a antisemitském zneužití těchto neštěstí referovala na tomto odborném setkání Dr. Věra Tydlitátová. Hlavní myšlenky svého vystoupení shrnula pro naše vysílání.

Rok 2014 znamenal pro malajské aerolinie hned dvojí tragédii. Nejprve se v březnu ztratil nad oceánem její Boeing, což spustilo celou kaskádu konspiračních teorií. Podle nich letoun nehavaroval, ale byl unesen na neznámé místo. Za tím měly stát Spojené státy, případně spiknutí temných sil.

O čtyři měsíce později bylo druhé malajské dopravní letadlo stejného typu za nejasných okolností sestřeleno nad Ukrajinou. Tvůrci konspiračních teorií se poté pokusili obě tragédie propojit do jedné události, přičemž určitou roli přitom hrály antisemitské motivy.

Nejvíce toto vidění rezonovalo v komentářích, diskusních fórech a na sociálních sítích. Protižidovské a protiizraelské výroky na některých z nich jsou setrvale spojovány s odsuzováním Ameriky, Evropské unie a obecně západních demokratických hodnost. Ukrajinská krize takové hodnocení skutečnosti jen vystupňovala.

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou

Související konspirační teorie přitom nemusejí být jen produktem lidové tvořivosti a odporu vůči demokratickému systému a autoritám. Pravděpodobnější je, že jsou významně součástí oficiální propagandy Ruska, jeho velmocenských zájmů. Takové zneužití médií přineslo současně v diskusích i výzvy k násilí, rozvíjení lživých obvinění, vytváření seznamů nepřátel, stalking, vyhrožování a rovněž xenofobní a antisemitské výroky.

Izrael případně Židé stejně jako Spojené státy a západní Evropa hrají v takových výpadech stěžejní roli. Pisatelé, kteří je obviňují, usilují totiž o jediné: sejmout vinu z Putinova režimu, nalézt původce ukrajinské tragédie ve státech, které ruskou agresi odsuzují. V tomto rámci se objevily teorie, že k sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou došlo v režii Izraele či jím ovládaných států. Měla se tak odvrátit pozornost od bojů v Gaze. Jiné teorie sugerují, že za zničením obou letadel stojí zájmy židovského kapitálu, jmenovitě finančníka Rotschilda.

Různé varianty takových soudů spojených se sestřelením malajsijského Boeingu převzaly brzy z ruských zdrojů i některé české weby. Na jednom z nich, spjatém s bývalým poradcem prezidenta Klause, se tak bylo možno dočíst, že první letadlo bylo uneseno, aby do něj byla vložena bomba. Ta pak měla být odpálena nad obydlenou oblastí se záměrem vyvolat světovou válku, z níž by těžil Izrael a Spojené státy.

Trosky letadla Malajsijských aerolinií sestřeleného nad východní Ukrajinou

Diskuse k textům podobně spikleneckého ladění současně doprovázely agresivní protižidovské výpady. Rusko je v nich označováno za „poslední překážku ke světové vládě Židů,“ hovoří o „anglosasko-židovské civilizaci“, o ovládnutí Spojených států „fašistickým sionismem“ a podobně.

Protižidovská rétorika tak vedle blízkovýchodního konfliktu získala v obhajobě putinovského Ruska nové téma. Tragédie dvou malajsijských letadel a stovek nevinných civilních obětí je zneužívána k záštiplné protižidovské propagandě.

autor: Věra Tydlitátová
Spustit audio