Koptský patriarcha kritizuje pronásledování křesťanů v Egyptě

23. červen 2013

Situace křesťanů v Egyptě se po svržení prezidenta Husního Mubaraka stále zhoršuje a přibývá útoků i zatýkání. Islamistickou vládu a prezidenta už za neschopnost zajistit křesťanům bezpečnost otevřeně kritizuje i patriarcha koptské církve Theodoros II.

Útoky na křesťanské kostely i samotné věřící v Egyptě se stupňují a úřady nadále nedělají nic pro zlepšení situace. V poslední době došlo ke dvěma ničivým útokům na kostely v Alexandrii a Menbalu, které skončily smrtí jednoho křesťana a desítkami raněných.

V Alexandrii je vyvolal nevinný spor mezi dvěma muži, který vyústil v útok 20.000 muslimů na tisíc koptů. V Menbalu byl záminkou incident, při kterém muslimští mladíci obtěžovali koptské dívky, jichž se zastal křesťanský mladík. Místní muslimové potom napadli kostel a pak prošli ulicemi města, kde plenili a vypalovali obchody a domy koptů. Násilí vyvolává i smyšlené obvinění křesťana z údajného pokusu o konverzi muslimky nebo podezření, že se spolu stýkají mladí lidé rozdílného vyznání.

Časté jsou také případy obvinění koptů z urážky islámu. V Luxoru byla zatčena křesťanská učitelka poté, co ji rodiče tří desetiletých dětí obvinili, že se ve třídě při zmínce o islámu „tvářila znechuceně“. Dimjana Abdalnúrová byla pak odsouzena za urážku islámu k pokutě ve výši 14.000 dolarů. A to měla štěstí – její obhájce před ní zastupoval 17 podobných případů a všechny skončily tří až šestiletým vězením.

Kriminalizaci takzvané urážky islámu uzákonila kontroverzní nová ústava, která byla přijata v prosinci. Autory vykonstruovaných obvinění jsou ultrakonzervativní salafisté, kteří se zaměřují na známé muslimské osobnosti, spisovatele a aktivisty. Nedávno byl z urážky islámu nařčen známý televizní komik Adíl Imám, ale díky pozornosti médií a veřejnosti byl osvobozen.

Nejoblíbenějšími terči jsou ale křesťané, jichž bylo mnoho odsouzeno k nepodmíněným trestům – dokonce i v nepřítomnosti, jako sedm koptů žijících ve Spojených státech, jež egyptský soud odsoudil k trestu smrti za protiislámský film, který loni v září vyvolal vlnu protiamerických demonstrací v celém arabském světě. Počet obvinění i rozsudků stále stoupá.

Pronásledování křesťanů poprvé veřejně kritizoval i nový patriarcha koptské církve Theodoros II., který upozornil i na stále častější odchody koptů na Západ. Na persekuci obecně poukázal i stálý pozorovatel Vatikánu v OSN, arcibiskup Silvano Tomasi, podle kterého je pro svou víru na světě zabito na 100.000 křesťanů ročně.

autor: gzb
Spustit audio