Kostel na lodi bude dnes pokřtěn v tradičním námořnickém stylu

3. březen 2012

„Kostel na lodi“ je místo, kde budou pravidelně probíhat multimediální pop-rockové bohoslužby, které chtějí přilákat převážně mladé věřící. Za projektem stojí pražská skupina Mezinárodního křesťanského společenství, působící od roku 2006. První tvůrčí myšlenky projektu se začaly realizovat v roce 2008. Slavnostní křest projektu v tradičním námořnickém stylu proběhne dnes v sobotu 3. března v pražských Holešovicích. Organizátoři chtějí prostory lodi využít i pro další setkávání a akce jako koncerty, výstavy, divadelní představení nebo módní přehlídky.

V holešovickém přístavišti v Praze 7 stojí v zamrzlé Vltavě čerstvě zrekonstruovaná loď. Navenek není ničím neobvyklá, ale interiér tvoří dlouhý úzký sál s kapacitou klem 200 míst. Je vybaven pódiem, zvukovou aparaturou, nechybí ani bar. Jde o vestavěný kostel, ve kterém se budou konat netradiční ekumenické bohoslužby a volnočasové aktivity. Zváni jsou všichni mladí lidé, kteří hledají odpovědi na otázky víry. Více projekt přiblížil jeho koordinátor pastor Jiří Zdráhal:

„My se snažíme dělat bohoslužby moderním způsobem. Snažíme se kombinovat moderní hudbu, multimédia a atraktivní prostor tak, abychom oslovili zvláště sekulární mládež a nejenom mládež, ale vůbec sekulární veřejnost, takže se snažíme přiblížit ty bohoslužby ne obsahem, ale formou srozumitelnou dnešnímu člověku, tzn. například většinu písní, které zpíváme, jsou v angličtině, aby to odpovídalo trochu dnešnímu komunikačnímu způsobu, který lidé slyší v rádiích, a odpovídalo to trochu stylu dnešního světa. Aby i to křesťanské poselství se dostalo jakoby na jejich vlnu.“

Mezinárodní křesťanské společenství

Členové Mezinárodního křesťanského společenství nazývají své bohoslužby anglickým výrazem celebrations. Praha je čtvrtým evropským městem, které volně navazuje na podobné projekty v Antverpách, Hamburku a Amsterodamu. Kdo jsou umělci, kteří na těchto setkáních vystupují?

„Zatím všechno děláme ze svých vlastních zdrojů. Máme celkem kvalitní hudebníky, zpěváky a máme velkou pomoc v divadle, v tanci, takže to všechno skombinujeme do takového pásma, kde je divadelní část, taneční část, hudební část a já tam budu mít takové krátké kázání.“

Brigáda na lodi

Posledním působištěm Mezinárodního křesťanského společenství byla továrna Waltrovka v pražských Jinonicích. Slavnostní křest lodi v Holešovicích proběhne dnes odpoledne. Původní loď z roku 1925 byla na začátku projektu v úplně jiném stavu než dnes. Kde sdružení získalo finanční prostředky na její nákladnou rekonstrukci, popisuje pastor Jiří Zdráhal.

„Dnes tomu nemůžu uvěřit, že se to opravdu stalo, protože to naše společenství, které to dává dohromady, nemá žádné finanční prostředky. A všechny ty prostředky, respektive většinu z nich, se nám podařilo získat mimo to společenství, což je několikanásobně víc, než kolik my za celý rok vybereme. Takže pro nás je to jeden velký zázrak z nebe, takže jsme za to šťastní.“

Stavba kostela na lodi

Organizátoři počítají i s variantou, že by se loď v budoucnu vydala na delší plavbu, nebo změnila kotviště a přemístila se blíže do centra města. Bohoslužby na lodi budou od 4. března probíhat každou neděli v 10 a v 18 hodin. Aktuální program Mezinárodního křesťanského společenství a kostela na lodi najdete na www.icf-praha.cz.

autor: Irena Feithová
Spustit audio