Koudelka fotografuje Svatou zemi – a její zeď

15. leden 2017

Netradiční pohled na Svatou zemi nabízí legendární fotograf Josef Koudelka. Po dobu 5 let se opakovaně vracel na území Izraele a Palestiny, aby tam zachytil proměnu tamní krajiny. Doprovázel ho mladý izraelský fotograf a režisér Gilad Baram – ten o Koudelkově práci natočil film, který v lednu vstupuje do českých kin.

Josef Koudelka: „Někam přijdeš a cítíš: Tady na mě čeká fotka. A vracíš se tam, dokud se to nepovede“.

To ve filmu říká Josef Koudelka – světoznámý fotograf a člen prestižní agentury Magnum. Film zachycuje jeho tvůrčí proces, sleduje ho, když hledá ten nejlepší záběr mezi ostnatými dráty v terénu i ve chvílích, kdy fotografie vybírá a komentuje. Režisér Gilad Baram ve filmu ukazuje, že tvorba je zcela přirozenou, neodmyslitelnou součástí Koudelkova života:

Gilad Baram: „Josef je jedním z těch jedinečných umělců, kteří žijí tím, co dělají. On doslova jí, pije i dýchá fotografií. Ráno ke svým fotografiím vstává a večer s nimi usíná, v noci se mu o nich zdá. Je to prostě jeho život.“

Z filmu Koudelka fotografuje Svatou zemi

Gilad Baram se s Koudelkou seznámil v roce 2008, kdy mu byl – ještě coby student fotografie na Akademii výtvarných umění v Jeruzalémě – přidělen jako asistent.

Gilad Baram: „Byla to pro mě obrovská příležitost trávit s ním čas. I když to nebylo vždy úplně jednoduché. S ním to není snadné. Je to sice milý chlapík, ale je velice oddaný své práci, takže vše se točilo kolem toho. Ale nebylo to jednoduché ani kvůli tomu, co jsme fotili. Několik měsíců, jen my dva, od rána do večera kolem té zdi, to bylo velmi depresivní.“

Josef Koudelka se proslavil ikonickými snímky sovětské invaze do Prahy v srpnu 1968. Emigroval v 70. letech, ale zkušenost člověka za železnou oponou v něm navždy zůstala. Také proto mu tak učarovala zeď mezi Izraelem a palestinským územím. Právě díky ní se rozhodl v Izraeli fotit, přestože původně nabídky k tomu odmítal. Zeď, která nenávratně proměnila krajinu Svaté země, se stala ústředním motivem celého souboru Koudelkových fotografií Izraele.

Z filmu Koudelka fotografuje Svatou zemi

Josef Koudelka: „Moje odpověď byla ne. Já do Izraele nechci. Mě to fotit nezajímá. Při jedné návštěvě jsem tam ale objevil ZEĎ. Ta zeď, to je výjimečná stavba, která okamžitě působí, a také my jsme tady vyrůstali za zdí. Ten rozdíl byl, že já jsem vlastně železnou oponu nikdy neviděl, my jsme se k ní nikdy nemohli přiblížit, ale ve všech z nás ta zeď existovala.“

Řekl po projekci filmu v pražském Kině pilotů sám Josef Koudelka. Film s názvem „Koudelka fotografuje Svatou zemi“ už se s úspěchem promítal na mnoha festivalech, zájem a diskusi vyvolává i v Izraeli. Teď mají šanci film shlédnout i diváci v českých kinech.

autor: Leona Matušková
Spustit audio