Kulturní a vzdělávací pořady Židovského muzea v Praze

6. duben 2014

Židovské muzeum v Praze ve svých vzdělávacích prostorách pravidelně nabízí zajímavé pořady. Bude tomu tak i v nejbližších dnech.

Jméno Jiřího Langera znají zřejmě jen nemnozí čtenáři, přestože Langerova kniha „Devět bran“ je nejen skvělým literárním dílem, ale i jedním z významných zdrojů popisujících předválečný chasidismus. Kromě češtiny a němčiny psal Langer též hebrejsky. A právě jeho dvě hebrejsky psané básnické sbírky vycházejí nyní tiskem v překladu hebraistky Denisy Goldmannové. V úterý 8. dubna bude hostem literárního večera nazvaného „Básně a písně přátelství“, v němž představí osobnost a básnické dílo Jiřího Langera. Setkání v pražském židovském muzeu na adrese Maiselova ulice 15, Praha 1 začíná v 18 hodin.

Následující pořad na stejném místě a ve stejný čas bude při příležitosti blížícího se svátku Pesach věnován ve středu 9. dubna přednášce vrchního pražského a zemského rabína Karola Efraima Sidona. Pro vykoupení z Egypta byl charakteristický všudypřítomný spěch. Bude to však platit i o budoucím vykoupení? O vztahu mezi vykoupením z Egypta a budoucím vykoupením bude rabín Sidon hovořit na základě úvahy prvního aškenázského vrchního rabína v britské mandátní Palestině Avrahama Jicchaka Kooka.

Se svátkem Pesach souvisí i následující pozvání, určené hlavně dětem a jejich rodičům. Kamarád lvíčka Arjeho Mojžíš má před sebou velký úkol. Podaří se mu zachránit všechny Židy z egyptského otroctví? Projde Mojžíš mořem suchou nohou? Co dostane nakonec za odměnu? A co dostanou ti, kdo do muzea přijdou? Nedělní dílna pro děti nazvaná „Lvíček Arje slaví Pesach“ se bude konat 13. dubna ve 14 hodin.

Konečně poslední pořad, na nějž nyní upozorníme, se na obvyklé adrese Maiselova 15, Praha 1 koná ve čtvrtek 17. dubna v tradičních 6 hodin večer. Tento čas je vyhrazen pro další přednášku architekta Daniela Zisse z cyklu o židovské a izraelské architektuře. Jeho vystoupení má nezvyklý název - „Abraša řídí traktor jako ďábel“. Tématem Daniela Zisse bude přechod od štetlu k utopistickému kolchozu židovských osad na Krymu, Ukrajině a v židovské autonomní oblasti Birobidžan. Mezi jinými přitom bude představeno dílo švýcarského architekta Hannese Meyera a jiných architektů, jejichž stavby pro židovskou autonomní oblast na Sibiři svým vlivem přesáhly hranice bývalého Sovětského svazu.

Bližší informace o vzdělávacích a kulturních pořadech pražského židovského muzea přinášejí jeho internetové stránky www.jewishmuseum.cz stejně jako muzejní facebookový profil nebo tištěný „Přehled kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio