Lauderova nadace působí ve třinácti zemích včetně Česka

22. březen 2015

České školy jsou nejednou pojmenovány po slavném rodákovi či významné osobnosti našich dějin. Nemusí však tomu být takto vždycky, jak dokazuje škola zřízená pražskou židovskou obcí, která nese jméno významného amerického veřejného činitele Ronalda Laudera.

Ronald Lauder, jeden ze dvou synů zakladatelky proslulého kosmetického koncernu Estée Lauder, patří k nejvýznamnějším světovým židovským osobnostem. Je předsedou Světového židovského kongresu stejně jako Židovského národního fondu, organizace, která se již více než 110 let věnuje zalesňování a péči o životní prostředí v Erec Jisrael: někdejší mandátní Palestině a později izraelském státu. Ronald Lauder je ovšem znám i jako filantrop, významný mecenáš umění a podporovatel židovského vzdělání.

V roce 1987 založil nadaci s cílem obnovit židovské školství v komunistických zemích. Do zhroucení východního bloku působila jeho nadace jen v Maďarsku, které bylo mezi ostatními komunistickými zeměmi relativně benevolentní. Když pak sovětské panství zmizelo, začala se v zemích s nově nabytou svobodou utvářet za pomoci Lauderovy nadace síť židovských vzdělávacích zařízení.

Prezident Světového židovského kongresu Ronald Lauder při setkání s papežem Benediktem XVI.

Dnes, po téměř 30 letech činnosti, působí Lauderova nadace ve 13 zemích včetně Německa a Rakouska, kam významně směřuje židovská emigrace především ze zemí bývalého Sovětského svazu. Mimo tyto země je možné se s Lauderovou nadací setkat v Bělorusku, Bulharsku, Česku, Chorvatsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Rusku, Řecku, na Slovensku a Ukrajině. Samostatně zřizuje nebo za podpory místních židovských komunit přispívá k činnosti 13 školek a 13 škol, jedné instituce vyššího vzdělávání pro absolventy středních škol a navíc na 8 dalších místech zřizuje mládežnická centra nebo letní tábory.

V Česku nejprve s pomocí Lauderovy nadace vznikla v roce 1994 jedna třída židovské školky a o tři roky později byla otevřena i první třída židovské základní školy u nás po druhé světové válce.

Lauderova nadace podstatně financovala velkorysou přestavbu restituované budovy, někdejšího židovského sirotčince v Praze 2 a svými nemalými příspěvky průběžně podporuje dnes již rozvinutý vzdělávací systém. V Praze k němu patří čtyři třídy židovské školky, základní škola a osmileté gymnázium - celkem na 250 dětí, žáků a studentů.

Žáci 1. stupně Lauderových škol

Kromě nich se desítky dalších dětí z mimopražských židovských obcí mohou učit hebrejštinu, angličtinu i dozvídat se o židovských dějinách a náboženství na dálku, prostřednictvím pravidelné odpolední výuky za pomoci tabletů. Jimi jsou spojeni s učiteli v Praze a nejméně dvakrát ročně se setkávají při společném dvoudenním programu.

Když Ronald Lauder svou nadaci v roce 1987 zakládal, dal jí do vínku i vstupní prohlášení. Mimo jiné v něm uvedl:

„Je to takto: Buď souhlasíte, že každé židovské dítě si zaslouží židovské vzdělání, nebo ne. Pokud ne, Židy ve střední a východní Evropě je možné odepsat. Adolf Hitler uspěl, tisíciletý židovský život v této oblasti byl zničen. Kniha byla zavřena. Já však věřím, že kniha je stále otevřena. A bude tomu tak dlouho, dokud Židé v této části Evropy budou chtít prožívat své židovství… Pevně věřím, že kujeme řetěz, který spojí naši společnou minulost s budoucností pouze tehdy, pokud se všichni budeme podílet na pomoci těmto Židům; těm kteří právem žádají o to, co jim bylo tak dlouho upíráno - jejich židovství.“

Žák Lauderových škol

S odstupem času je možné konstatovat, že vize, kterou Ronald Lauder vyjádřil, se stala skutečností.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio