Legenda o svatém Mikuláši

4. prosinec 2010

Blíží se svátek svatého Mikuláše. Děti čekají chvíle plné stresu z toho, jestli je Mikulášův společník čert nevezme s sebou do pekla. Jenže Mikuláš není fiktivní postava s falešnými vousy a zlatou berlou v ruce. Jak připomíná Naděžda Hávová, možná by stálo za to připomenout si jeho činnost a skutky častěji než jen jednou ročně, začátkem prosince.

Mikuláš, čert a anděl chodí každý rok, aby dětem rozdali sladkosti a drobné dárky. Osobnost tohoto světce máme spojenou většinou jen s mikulášskou nadílkou. Ne náhodou - souvisí to s legendou, která se k Mikulášovi váže. Obdaroval tři dcery zadluženého otce, kterým hrozilo, že se z nich stanou prostitutky. Když se o tom sv. Mikuláš dozvěděl, po tři noci jim otevřeným oknem vhazoval do ložnice peníze a tak je zachránil. Mikuláš s nadílkou chodí podle dávných tradic vpředvečer svého svátku, jak říká historik umění Jan Royt.

"To jsou takzvaná svátková předhodí. Lidé se připravují na samotný svátek, aby nakonec proběhl důstojně."

O svatém Mikuláši dnes víme to, že se narodil v řeckém Patrasu, dnes je to oblast jižního Turecka. Datum jeho narození ale jasné není. Bylo to snad kolem roku 270 v bohaté rodině, ale majetek rozdal chudým. Zhruba o třicet let později se stal biskupem v turecké Myře. V dobách vlády císaře Diokleciána, kdy byli v celé Římské říši pronásledováni křesťané, byl i sv. Mikuláš uvězněn a poslán do vyhnanství. Na svobodu se dostal až roku 313, kdy císař Konstantin povolil křesťanství a Mikuláš se opět dostal na biskupský stolec. Svatomikulášské slavnosti se v českých zemích datují hodně hluboko, už do 14. století.

Logo

"Tehdy si opravdu školní mládež volila na den svatého Mikuláše takzvaného biskupa, který byl veden do kostela a měl ten den práva biskupa. Večer ho potom měl za povinnost biskup nebo kněz pohostit."

Ještě v 18. století měl mikulášský průvod spíš masopustní ráz, ale dnes už mají tradice docela jinou podobu.

"Myslím, že právě to vkořenění svátku svatého Mikuláše je to, že to byla taková spíše obecná slavnost městského lidu a hodně se udržela."

Mikuláš, anděl a čert

Biskup Mikuláš patrně zemřel 6. prosince mezi lety 345 a 351. Je patronem Ruska a Lotrinska a také dětí a panen nebo obchodníků.

autor: nah
Spustit audio