Maharal - vůně i temnota rudolfinské Prahy

6. září 2009

Letos je to už 400 let, kdy zemřel pražský Maharal, tedy rabín Jehuda Löw ben Becalel. Tento učenec po sobě zanechal velký náboženský, pedagogický a filosofický odkaz. Ten, spolu s Maharalovým životem, přibližuje výstava Cesta života, která je v Císařské konírně na Pražském hradě k vidění až do 8. listopadu. Výstavu pořádá Správa Pražského hradu a Židovské muzeum v Praze.

Leo Pavlát, ředitel muzea, potvrzuje, že výstava o rabi Löwovi je nejambicióznější projekt, který Židovské muzeum kdy dělalo. A nedosti na tom: také je to projekt hodně nevděčný! Tvůrci výstavy totiž chtějí představit rabiho Löwa jako historickou osobnost, neboť tak si to zaslouží. Není to přeci jen jakýsi mytický divotvorce, spjatý s legendou o Golemovi!

Leo Pavlát: "Velká část té výstavy je věnována rabimu Löwovi jako historické osobnosti, je to výstava hodně objevná. To ocení i ti, kteří o rabi Löwovi už něco věděli... Přináší nová historická fakta, která se týkají jeho rodiny, místa narození... Ale i kdyby samozřejmě toto nikdo v souvislostech neviděl, tak se opravdu konečně dozví - ne jak ten člověk vypadal, to nevíme - ale jak žil. A také se tím, myslím, stírá iluze dokonalé symbiózy Židů s tou vládnoucí mocí v době rudolfinské Prahy."

Ladislav Šaloun (1870-1946), Model k plastice rabiho Löwa na budově pražského magistrátu na Mariánském náměstí, 1910

A to je důležité: skrze osobnost a její osudy nahlížíme i ducha tehdejší doby. Jaká tedy byla?

Leo Pavlát: "Samozřejmě na jednu stranu je skutečností, že v té době se tady židovskému obyvatelstvu žilo lépe, třeba ve srovnání s předchozím údobím a i poté, ale na druhou stranu i to byla doba, kdy Židům hrozilo vypovězení. A také rabi Löw tady zažíval úzkost z vypovězení, a i za Rudolfa II. byl vězněn... Čili ta výstava nabízí seznámení se strhujícím životním příběhem člověka, který se u nás relativně často zmiňuje, ale o němž prakticky nikdo nic neví. A je ten jeho život zdokumentován prostřednictvím řady dokumentů, knih, vyobrazení... Výstava nabízí více než dvě stě sbírkových předmětů, především ze sbírek Židovského muzea, ale také dalších evropských muzeí."

Takže jestli se chcete ponořit do atmosféry doby, kdy pražskými uličkami procházel rabi Löw, soustřeďte se na detaily. Ty mají vpravdě vypovídací hodnotu...

Titulní stránka výpravné publikace (katalogu) "Cesta života. Rabi Jehuda Leva ben Becalel (kol. 1525-1609)"

Leo Pavlát: "Jsou tam k vidění nesporné unikáty. Protože se představuje rudolfinská Praha, tak je tam třeba osobní zvonek Rudolfa II. ze slitiny sedmi kovů, který, právě proto, že šlo o těch sedm kovů, měl pro něj mystický význam... No a myslím si, že hodně návštěvnicky přitažlivá bude i prezentace, kterou můžeme nabídnout i díky vstřícnosti Muzea Hl. města Prahy, které si nechalo do trojrozměrné podoby převést slavný Langweilův model Prahy a tam se vlastně trojrozměrně předvádějí nejvýznamnější stavby židovského ghetta právě podle toho modelu. Takže je to zajímavé i z hlediska soudobé techniky a je to velice působivý vhled do židovského ghetta."

autor: ehů
Spustit audio