Média a náboženství

Minulý týden proběhla v jihokorejském Soulu dvojice konferencí na téma mezináboženského dialogu. Jedné z nich se účastnili novináři, další pak politici a náboženští představitelé z Evropy a Asie. Sponzorem byly vlády Jižní Koreje a Finska a organizačně měla vše na starosti neformální platforma, známá pod zkratkou ASEM a nadace pro spolupráci obou kontinentů ASEF. Jedním z účastníků byl i novinář Yen Feng ze singapúrského listu Streight Times, který v jedné z reportáží upozorňuje na problémy, jež mají média s náboženstvím - a naopak náboženství s médii.

V Soulu se sešli reprezentanti těch nejrůznějších kultur obou kontinentů. Přesto je spojovaly v mnohém společné otázky. Náboženští představitelé se ptají, proč se píše v médiích o víře jenom v případě, že vypukne nějaký skandál. Novináři opětují otázku a ptají se, proč druhá strana v případě skandálů mlží, místo co by se ke všemu postavila čelem. Dialog mezi novináři a reprezentanty různých náboženských organizací je tedy stejně důležitý, jako budování vstřícných vztahů mezi jednotlivými vírami.

Po dlouhém období, kdy média náboženské otázky více méně ignorovala, se ukazuje potřeba hlubších informací. Náboženská obec si stěžuje na to, že novináři mají často pouze velmi povrchní znalosti o různých teologických otázkách, nemluvě o sklonu ke zdůrazňování senzací, o kterých se dobře píše. Známý irský kněz Eamonn Conway například lamentuje nad tím, že dlouho promýšlí, co novinářům přesně řekne, ale nakonec jsou jeho pečlivě připravená slova zredukována na zvuk v délce několika vteřin.

Generální tajemník malajské Rady církví Hermen Shastri si stěžuje pro změnu na časté stereotypy, ke kterým mají populární média sklony. Jak říká, skutečnost je taková, že i v rámci jednoho náboženství existuje většinou názorová pluralita, což novináře někdy nezajímá. V článku je citována i španělská novinářka Lola Banonová, která konstatuje, že pravda není pro média vždy jedinou hodnotou, neboť zprávy musí být rychlé a jednoduché.

Náboženský korespondent BBC Christopher Landau pak ilustruje na vlastní zkušenosti přístup médií. Právě on natočil před časem rozhovor s arcibiskupem z Canterbury, který uvažoval nad tím, že do britského právního systému by se mohla zakomponovat část islámské šárie. Vznikl z toho poprask, který zcela desinterpretoval jeho slova. Ale k situaci nepřispělo následující několikadenní mlčení arcibiskupa. Všichni tedy souhlasí s tím, že kvalita zpráv o náboženství by se měla zvýšit - obzvlášť když jde o citlivé otázky, konstatuje v závěru svého článku singapúrský novinář Yen Feng.

autor: Daniel Raus
Spustit audio