Mezinárodní konference na počest rabiho Löwa

11. říjen 2009

Při příležitosti 400 let, které uplynuly od úmrtí rabiho Löwa, uspořádala Židovská obec v Praze i významnou mezinárodní konferenci, věnovanou této jedinečné osobnosti židovských a českých dějin. Pro naše vysílání o tomto setkání napsal předseda pražské židovské komunity František Bányai.

Mezinárodní vědecká konference byla věnována jak mimořádnému dílu rabiho Löwa, tak i době, v níž žil, především rudolfínské Praze. Setkání bylo zahájeno na radnici Židovské obce v Praze, kde hosty uvítal vrchní pražský a zemský rabín Karol Efraim Sidon. Neformální, přátelská atmosféra provázela pak setkání po celé tři dny konání konference. Jednotlivé přednášky se konaly v prostorách Městské knihovny a jako přednášející nebo jako posluchači jim bylo přítomno na 70 hostů z celého světa nemluvě o desítkách domácích zájemců.

Většinu účastníků tvořili rabíni z Izraele a evropských zemí včetně vrchního rabína Rakouska. Přítomny však byly i rabínské autority ze Spojených států, ale také Jihoafrické republiky a Asie. Tureckou židovskou komunitu tak na konferenci zastupoval její vrchní rabín. Významně byl rovněž zastoupen akademický svět. Ozdobou konference byly osobnosti s takovým renomé, jakými jsou profesoři Neria Gutel, Binyamin Ish Shalom či Yoseph Elkouba nebo z domácího prostředí Jaroslav Pánek. Konference se aktivně účastnili i představitelé české judaistiky, především z Husitské teologické fakulty.

Součástí prvního dne konference byla společná modlitba u hrobu rabiho Löwa na Starém židovském hřbitově a večer pak slavnostní recepce v reprezentativních prostorách Magistrátu hlavního města Prahy. Konala se pod záštitou primátora Pavla Béma a starosty Městské části Praha 1 Petra Hejmy a promluvili na ní jak vysocí představitelé města, tak i Židovské obce v Praze a účastníci konference.

Druhý den konference byl již cele věnován přednáškám, ale její účastníci přesto stačili navštívit i výstavu "Cesta života" v Císařské konírně Pražského hradu zasvěcenou právě odkazu rabiho Löwa.

Během konference se pravidelně konaly společné modlitby ve Staronové a Vysoké synagoze, košer stravování bylo zajištěno v restauraci "Šalom" na židovské radnici. Restaurace Šalom také zajistila pohoštění mimo prostory Židovské obce v Praze.

Výročí rabiho Löwa bylo pro pražskou židovskou komunitu mimořádně významným výročím, na něž se připravovala s velkým předstihem. Spolupracovala přitom i se svými přáteli v zahraničí. Na organizaci konference věnované rabimu Löwovi se tak podílelo například i oddělení náboženských záležitostí Židovské agentury. Vlastní technické řešení však již bylo plně v režii Židovské obce v Praze a jak svědčí ohlasy účastníků konference, byli s jejím průběhem i organizací nadmíru spokojeni.

Doba Rudolfa II. je v obecném povědomí přítomna jako období pro židovskou obec relativně příznivé. Tehdy prožívala rozkvět i židovská část Prahy, do této doby se datuje založení židovské radnice, Klausové synagogy, Vysoké synagogy i synagogy Maiselovy. Tyto památky zdobí Prahu dodnes a stejně tak je s námi moudrost rabiho Löwa.

autor: František Bányai
Spustit audio