Misijní víkendy seznamují veřejnost s činností misionářů

18. březen 2012

Celkem šest misijních organizací patří mezi pořadatele akce, která se konala před týdnem v Praze a dnes se v trochu pozměněné podobě opakuje v Českém Těšíně. Jedná se o misijní víkend, tedy konferenci, na které se scházejí lidé působící v zahraničních misiích s těmi, kdo o podobné službě uvažují nebo ji chtějí podporovat.

Misie v jednadvacátěm století má mnoho podob. Jejím základem je hlásat lidem Krista a šířit Boží království. Konkrétně se to však často děje prostřednictvím různé humanitární pomoci, zakládání škol, pomoci ve zdravotnictví nebo vytvářením spisovného jazyka kmenů, které jej dosud nemají.

Vedle Papežských misijních děl, která zastupují katolickou misii, působí u nás i několik protestantských misijních organizací. Misijní víkend je příležitostí, jak se s jejich činností je možno seznámit. Upřesňuje Michal Klesnil, ředitel Nadačního fondu Křesťanské misijní společnosti.

Misijní víkend

„Hlavním účelem je seznámit české křesťany s činností misijních organizací, které působí v naší zemi, s možnostmi, které nabízejí, a samozřejmě také přinést kvalitní vyučování o misii a semináře. Snažíme se tam mít živé misionáře – hlavním řečníkem letošního ročníku je Jiří Dohnal, dlouholetý český misionář v Chorvatsku.“

Mottem misijního víkendu je citát z biblické knihy Izajáš: „Koho pošlu a kdo nám půjde?“ doplněný otázkou: „Půjdeš?“ Široké spektrum námětů, o kterých se na konferenci diskutuje, naznačuje už seznam šesti misijních organizací, které misijní vikendy pořádají. Představuje je Pavel Zoul z organizace OM (čili Operation Mobilization):

Misijní víkend

„První organizací, která se podílí na misijním víkendu, je Operace Exodus – pomoc Židům při návratu do Izraele. Misijní víkend je organizován s pomocí Nadačního fondu Nehemia. Potom je tu další – Nadační fond KMS. Další je YWAM, Youth With A Mission. ‘Poznávat Boha a seznamovat s ním svět‘, to je jejich motto. Potom Wicliffovi překladatelé Bible – překlad Bible pro každý národ v jeho mateřském jazyce. No a poslední organizací, která se podílí na misijním víkendu, je OM Česká republika, která má slogan: ;Váš misijní partner‘.“

Jednou z pořádajících organizací misijních víkendů je Nadační fond Křesťanské misijní společnosti, jehož ředitel Michal Klesnil vysvětluje, jaký má tato organizace vlastně cíl:

„Podporovat misii a motivovat k misii, což děláme prakticky tím, že podporujeme konkrétní dlouhodobé i krátkodobé misionáře; v současné době to je asi dvacet lidí. Vydáváme různá periodika o misii, snažíme se informovat lidi o misii, snažíme se také prakticky radit zájemcům o misii.“

Misijní víkend

Konkrétně podporuje Nadační fond KMS misionáře v Keni, v Kostarice, v Indonésii, v Izraeli i v dalších místech světa. Kdo by se chtěl o těchto misiích dozvědět víc, může využít materiály, které jsou díky misijním víkendům k dispozici.

„Jsou k dispozici zvukové nahrávky jak z minulých ročníků, tak i z letošního. Ty jsou ke stažení kupř. na webových stránkách www.misijnivikend.cz.“

Na těchto stránkách naleznou zájemci také odkazy na všechny zúčastněné misijní organizace i praktické tipy pro ty, kdo by chtěli nějakého misionáře v jeho práci podporovat.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio