Mormoni pokřtili mrtvé Židy

26. únor 2012

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů, známá spíše jako mormoni, má ojedinělý zvyk křtít zemřelé všech ras a náboženství. Umožňuje jim tak podle svého přesvědčení umožňuje vstup do nebe. Navzdory dlouhodobé kritice a mnoha stížnostem svou praxi nemění. V těchto dnech vzbudil všeobecné rozhořčení další takový případ, který možná sehraje roli i při rozhodování o příštím prezidentovi Spojených států.

Celoamerické pobouření vyvolala nedávná zpráva, že mormoni v americkém Salt Lake City dali posmrtně pokřtít rodiče známého lovce nacistů Simona Wiesenthala. Podle záznamu v mormonské databázi, který našla badatelka Helen Radkey, došlo ke křtu v lednu. Ašer a Rosa Wiesenthalovi byli Židé; Ašer zemřel za první světové války a Rosa v nacistickém vyhlazovacím táboře Belzec v roce 1942.

Kromě Wiesenthalových se v mormonské databázi adeptů na křest objevilo i jméno dosud žijícího laureáta Nobelovy ceny míru, židovského spisovatele Elieho Wiesela. V reakci na všeobecné rozhořčení se mluvčí mormonské církve nakonec za křty omluvil s tím, že šlo o iniciativu „jednotlivce“, který byl zbaven možnosti vstupovat do databáze.

Mormonská databáze pokřtěných údajně obsahuje přes dvě miliardy jmen. Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů věří, že přístup do nebe získají jen ti, kdo absolvují mormonský křest. Obřad provádějí v zastoupení dobrovolníka, který se jménem vybrané osoby nechá pokřtít – bez jejího souhlasu nebo souhlasu příbuzných. Helen Radkey tak v databázi našla i Ježíše Krista, arabské pachatele útoků z 11. září, a dokonce i Mickey Mouse.

Ostrým terčem kritiky jsou zejména křty Židů zavražděných za holokaustu, kteří zahynuli za svůj původ a víru. Mormoni se hájí tím, že duše zemřelého si může vybrat, zda křest přijme nebo odmítne, takže nikomu újmu nepůsobí.

Mormonští představitelé posmrtné křty obětí holokaustu v roce 1995 zakázali, když se ukázalo, že se v databázi nalézají jména statisíců zavražděných Židů. Odsoudila to i katolická církev, ale mormoni křty praktikují dodnes a jejich církevní hodnostáři přiznávají, že tomu nelze zabránit.

Nyní se hněv židovské komunity obrátil i proti Mittovi Romneymu, jednomu z horkých adeptů na prezidentského kandidáta republikánů, který je rovněž mormon. Romney posmrtný křest Wiesenthalových neodsoudil, ani když ho k tomu veřejně vyzval Elie Wiesel. Mlčení ho může připravit o hlasy mnoha židovských voličů, kteří by v nadcházejících volbách dali přednost republikánskému prezidentovi před demokratem Barackem Obamou. Mimochodem – mormoni posmrtně pokřtili i Obamovu matku.

Mitt Romney kandiduje na prezidenta USA
autor: gzb
Spustit audio