Mše za oběti útoku na kostel, vzrůstající počet klientů Charity ČR a festival židovské kultury Šamajim

30. červenec 2016

Pařížský arcibiskup kardinál André Vingt-Trois sloužil ve středu v katedrále Notre-Dame mši svatou za oběti teroristického útoku na kostel v Normandii.

Kardinál řekl mimo jiné, že „ti, kdo se schovávají za závoje náboženství, aby zakryli své smrtonosné záměry, ti, kdo nám chtějí hlásat Boha smrti, nemohou doufat, že lidstvo jejich klamu podlehne. Naděje vepsaná Bohem do lidského srdce má jméno. A to jméno je: život. Naděje má tvář, tvář Krista, který dává svůj život v oběť, aby lidé měli život v hojnosti.“ Včerejší den byl ve Francii zasvěcen modlitbám a půstu za vlast a za pokoj na celém světě.

Církevní nezisková organizace Charita ČR oznámila, že se na ni loni obrátilo více než 105.000 klientů. Charita pro ně provozuje přes 1 200 služeb. Loni v nich pracovalo téměř 7 500 zaměstnanců a zapojilo se také skoro 60 000 dobrovolníků. Charita pomáhá hlavně seniorům, zdravotně postiženým, ohroženým dětem a mládeži, rodinám v nouzi a lidem bez domova.

Diakonie Českobratrské církve evangelické děkuje všem dárcům, kteří přispěli do sbírky na pomoc lidem v uprchlických táborech na severu Iráku. Vybralo se 518 tisíc korun. To postačí na pořízení hygienických balíčků na jeden rok pro 800 rodin a 12 škol.

V pondělí začne v Třebíči festival židovské kultury Šamajim. Zahájí ho výstava obrazů výtvarníka Josefa Hrubeše s názvem Město s tajemně tlukoucím srdcem. Letošní 13. ročník festivalu se zaměřuje také na gastronomii – kromě ochutnávek některých specialit židovské kuchyně se o jídle bude i přednášet. A chybět nebudou ani koncerty a filmová představení.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio