Muslim, který zemřel pro zastání se křesťanů, i irácký arcibiskup jsou mezi nominovanými na Sacharovovu cenu

12. říjen 2014

Evropský parlament uděluje každý rok Sacharovovu cenu organizacím a jedincům, kteří se výrazně zasadili o dodržování lidských práv. Jedním z letošních nominovaných je také irácký muslim, který zaplatil životem za protest proti porušování práv křesťanů, a zároveň i irácký arcibiskup.

Poslanci Evropského parlamentu udělují každý rok osobám nebo skupinám bojujícím za lidská práva cenu pojmenovanou po sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi. Od roku 1988, kdy ji založili, ji získal například Alexander Dubček, barmská disidentka Su Ťij, Nelson Mandela nebo Malála Júsufzajová, která v Pákistánu podporuje vzdělání žen. Letos patří k nominovaným kandidátům také muslim Mahmúd Asalí z iráckého Mosulu.

Když město v červnu obsadili džihádisté Islámského státu, rozpoutali nevýslovný teror vůči křesťanům. Stejně jako předtím v syrském městě Raqqá jim dali tři možnosti – buď konvertovat k islámu, nebo odejít bez majetku a prostředků, anebo platit daň z hlavy ve výši odpovídající 450 dolarům měsíčně, která je nad možnosti všech obyvatel severního Iráku.

Profesor práva Mosulské univerzity Asalí nedokázal mlčet a nařízení ostře kritizoval. Odsoudil i vypalování a plenění křesťanských domů, přestože věděl, že Islámský stát trestá své kritiky i smrtí. Tou také za svou odvahu zaplatil a v červenci byl ozbrojenci Islámského státu zavražděn.

Křesťany pak podpořilo i mnoho dalších iráckých muslimů, kteří zahájili kampaň s názvem „Jsem Iráčan, jsem křesťan.“ Psali tento slogan na zdi křesťanských domů a kostelů, a šíitské komunity v Nadžáfu a Kerbelá dokonce prchající mosulské křesťany pozvaly do svých měst. Profesor Asalí však se svým názorem vystoupil veřejně v kritické chvíli a na nejnebezpečnějším místě, ačkoli dobře věděl, že v Raqqá Islámský stát mnoho svých oponentů zavraždil.

Spolu s Asalím europoslanci nominovali také patriarchu chaldejské katolické církve Louise Saka, který soustavně a hlasitě upozorňuje na bezpráví páchané na křesťanech islamisty. Za nedostatek podpory a pomoci křesťanům neváhá kritizovat i Spojené státy a arabské země.

Křesťané přišli do Iráku brzy po vzniku víry a žili po boku muslimů celá staletí bez problémů. Před americkou invazí v roce 2003 jich bylo v zemi skoro půldruhého milionu; dnes jich zbývá 300.000 a podle odhadů patriarchy Saka jich brzy nebude víc než 50.000. Na území ovládaném Islámským státem teď zůstává jen několik stovek těch, kteří jsou příliš staří a nemocní, než aby mohli odejít.

autor: gzb
Spustit audio