Muslimové vyrazili do Mekky

21. listopad 2010

Více než dva miliony lidí – tolik muslimů se během několika dní vystřídalo na poměrně malém území, které je prastarou kolébkou islámu. Právě v uplynulém týdnu totiž probíhal Hadž – pouť do Mekky, kterou by měl každý muslim alespoň jednou v životě podniknout. S dalšími podrobnostmi o pouti do Mekky k mikrofonu přichází Jan Fingerland.

Pravidelná modlitba, dávání almužny – a také cesta do Mekky. To jsou některé z povinností, které by měl každý muslim ve svém životě plnit a splnit. Aby z obyčejné pouti byl Hadž, musí muslim přijít ve stanovený čas, a ten letos připadl právě na uplynulé dny.

Muslimové tím vlastně napodobují proroka Mohameda, který také před 14ti stoletími přišel z Mediny do Mekky. K Hadži patří několik rituálních úkonů, jako je třeba symbolické kamenování Satana, sedminásobné obejití posvátného kamene v Kaabě a samozřejmě také obětování ovce. Vrcholem Hadže je totiž oslavení Íd Al Adhá, jednoho ze dvou hlavních svátků islámu. Během tohoto „svátku Obětování“ se připomíná téměř dokonané obětování Abrahámova syna, ke kterému na zásah anděla nakonec nedošlo, a místo chlapce byl obětován beran. Tento příběh znají ze Starého zákona i křesťané, ale trochu jinak, než muslimové. Podle islámské verze nebyl tímto téměř obětovaným synem Izák, ale Izmael.

Pro mnoho muslimů je cesta do Mekky během Hadže vrcholem jejich náboženského života. Zažijí při něm podle vlastních slov pocit velkého sjednocení s ostatními věřícími. Poutníci se také symbolicky oblékají do jednoduché bílé řízy, která symbolizuje jejich rovnost před Bohem.

Letos saúdskoarabská vláda, která posvátná místa spravuje, provedla řadu vylepšení, jako je zprovoznění vláčku, který dopravuje věřící mezi jednotlivými zastávkami náboženské poutě, nebo rozšíření ubytovacích kapacit. Kdysi totiž do Mekky mířily jen desítky nebo stovky tisíc lidí, nyní je to kolem dvou a půl milionu každý rok.

Velké starosti dělá organizátorům tradičně bezpečnost, a to jak kvůli zvládání velkých davů, neboť při panikách docházelo k ušlapání nebo udušení lidí, tak i kvůli terorismu. Kvůli této hrozbě musely být na mnoha místech zřízeny hlídky a kontrolní stanoviště. Letos se však Hadž obešel bez vážných narušení bezpečnosti, a to nejen k velké úlevě poutníků, ale i saúdské vlády, která na organizaci Hadže povolává prakticky všechny úředníky, policisty a vojáky, takže ostatní život se v zemi téměř zastaví.

Spustit audio