Muslimská pouť v Mekce a nový památník svaté Zdislavy

26. září 2015

Obcházením svatyně začala v úterý v Mekce muslimská pouť. Do Saúdské Arábie ze zahraničí přijelo téměř 1,4 milionu věřících, k nimž se připojují každoročně statisíce domácích poutníků. Mezi rituály pouty zvané patří obcházení Ka'by a přecházení mezi pahorky as-Safá a al-Marwá.

Mekka, kde zde se narodil a začal působit prorok Mohamed, je pro muslimy posvátným místem. Pouť do Mekky je jedním z pěti hlavních pilířů islámu. Alespoň jednou za život by ji měl vykonat každý muslim, který je toho fyzicky schopen a má k tomu dostatek finančních prostředků.

V Míná je pro poutníky připraveno na 160.000 nehořlavých stanů a mezi nimi je nataženo 100 kilometrů hadic s kohoutky, odkud se čerpá voda. Saúdskoarabské ministerstvo vnitra má v městečku řídící středisko, v němž se sledují prostory s poutníky na 5000 televizních obrazovkách. Na zabezpečení obřadů bylo povoláno 100.000 vojáků a policistů. Saúdská Arábie letos posílila bezpečnostní opatření kvůli atentátům, které letos byly spáchány v šíitských mešitách v království.

Biskup Cikrle požehná nový památník svaté Zdislavy v Křižanově

V neděli 27. září 2015 od 14.00 hodin bude brněnský biskup Vojtěch Cirkle slavit bohoslužbu v Křižanově, rodišti svaté Zdislavy. Po ní požehná její nový památník. Vytvořen byl pro příležitost 20. výročí svatořečení svaté Zdislavy.

Památník je vytvořen ze žuly ve tvaru kruhu o průměru 12 metrů. Uvnitř se nachází kašna ve tvaru sférického trojúhelníku a v ní bronzová socha mladé svaté Zdislavy od Otmara Olivy. Na památník v hodnotě kolem sedmi milionů korun přispívají dárci z celé republiky.

Spustit audio