Na konci července ožije Holešov židovskou kulturou

24. červenec 2016

Jedno město u nás dostalo přezdívku moravské Atény, Holešov by si možná zasloužil, aby se mu říkalo moravský Jeruzalém. V malebném městečku na rozhraní Hané a Valašska kdysi působili věhlasní kabalističtí učenci a žila zde významná židovská komunita.

Dnešní Holešov židovskou kulturou znovu ožije na konci července. Už 16. Týden židovské kultury nabídne koncerty, výstavy a historické přednášky, ale i ochutnávku košer slivovice a kurz hebrejštiny pro začátečníky.

Proč byli středověcí Židé majetkem českého krále? A jak máme podle židovské tradice „milovat své bližní“? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

V hebrejštině výraz „Ha-Makom“ znamená „místo“, ale je to i tajemné označení „Nejvyššího“. A právě tento dvojznačný výraz si vybrali holešovští do názvu svého Festivalu židovské kultury. Proč zrovna Ha-Makom? Vysvětluje Jana Slovenčíková z Městského kulturního střediska Holešov, které festival spoluorganizuje:

„Ha-Makom je jedinečné místo, kde žijeme, nezaměnitelné místo na slunci, ať už je to v hudbě, umění, tanci nebo jakékoliv tvorbě. Pak také proto, že i Židé měli u nás právě to své nezaměnitelné místo.“

A to skutečně měli. Židé v Holešově prokazatelně žili už v 15. století. Z té doby se dochoval také židovský hřbitov, kde odpočívá rabín Šabtaj Kohen řečený Šach – jeden z nejvýznamnějších židovských učenců. Jeho jméno nese i starobylá holešovská Šachova synagoga.

Šachova synagoga je významná mimo jiné i tím, že v ní v 17. století působil rabín Šabtaj Kohen, který se řadí mezi dvacet největších rabínů židovského národa

V 19. století tvořili Židé třetinu obyvatel Holešova. Přitom soužití židovských a křesťanských sousedů nebylo vždy pokojné. Holešov se dokonce v roce 1918 stal místem posledního pogromu na Moravě.

Připomenout si historii, kulturní dědictví i pohnuté lidské osudy – i to je cílem Festivalu židovské kultury. A jak říká holešovský historik Karel Bartošek, jde také o to, splatit určitý dluh židovským sousedům:

„Holešovská židovská obec patřila k největším a nejvýznamnějším na Moravě, měla mimořádné postavení v rámci židovské kultury, pocházejí odsud světově uznávané osobnosti židovského duchovního života. Bohužel židovská obec zcela zmizela za druhé světové války, v roce 1942 nacisté zlikvidovali všechny holešovské židovské obyvatele, jedním transportem je odvezli a prakticky nikdo, až na 14 osob, nepřežil holokaust. Takže my se snažíme připomínat naše spoluobčany a památky a také je to takové memento, aby se něco tak šíleného jako holokaust už neopakovalo.“

Šachova synagoga v Holešově je jednou z nejstarších synagog v České republice

Festival židovské kultury Ha-Makom začne v úterý 26. července uctěním památky holešovských obětí holocaustu a vernisáží fotografií Jindřicha Buxbauma „Život v diaspoře“. Novinkou letošního programu bude kurz hebrejštiny, naopak tradiční součástí bude výuka chasidských tanců. Návštěvníci se mohou těšit také na filmy, koncerty a klezmerový večer s ochutnávkou židovských jídel a košer vína a slivovice.

Holešovský festival židovské kultury zakončí v sobotu večer divadelní představení Pohlednice z Anatěvky inspirované muzikálem Šumař na střeše.

Proč byli středověcí Židé majetkem českého krále? A jak máme podle židovské tradice „milovat své bližní“? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: Leona Matušková
Spustit audio