Na návštěvě v Arcibiskupském paláci

1. březen 2008

Vydejte se s námi do míst, do kterých se běžně nedostanete. Společně si prohlédneme jeden z architektonických klenotů Prahy, Arcibiskupský palác. Víte například, že jsou v něm tajné chodby, unikátní gobelíny a vzácná diamantová klenba? Takže, zveme vás na prohlídku, račte vstoupit.

Ještě než otevřeme těžká renesanční vrata, podíváme se na hlavní průčelí paláce. Jsou na něm dva nenápadné balkóny. Ještě před listopadem roku 1989 hrály důležitou roli. Tehdy na ně po bohoslužbách vstupoval kardinál František Tomášek, aby pozdravil zástupy lidí, kteří přišli na mši.

"Tenhle dům tehdy byl takovou oporou pro ty, kteří nacházeli v církvi někoho, kdo chápe jejich frustraci z doby komunismu. A kardinál Tomášek tu naději zosobňoval," říká Tomáš Roule, sekretář kardinála Miloslava Vlka.

Podpis Václava Havla v knize návštěv

A teď už půjdeme dál a vstoupíme do paláce rovnou z balkónu. Ocitáme se v audienční místnosti. Je plná krásného nábytku, na stropě je štuková výzdoba. Tady kardinál přijímá návštěvy, každá významná osobnost se podepíše do dosti tlusté knihy hostů v kožené vazbě.

"V roce 1992 se tady zastavil Josef kardinál Ratzinger, dnešní papež Benedikt XVI. A také předchůdce současného papeže Jan Pavel II. Ten se tady zapsal celkem dvakrát. V roce 1995 a pak při své třetí návštěvě v roce 1997. Je vidět, že v roce 1997 je jeho písmo daleko roztřesenější. Každý rok už byl na jeho zdravotním stavu znát."

Podpis papeže Jana Pavla II. v knize návštěv

Hlavním místem paláce je podle Tomáše Rouleho renesanční kaple sv. Jana Křtitele. "Kdybychom tady kapli neměli, tento dům by byl jenom palácem nebo zámkem. Tohle je srdce Arcibiskupského paláce."

Renesanční kaple sv. Jana Křtitele

Kapli dal roku 1599 vystavět tehdejší arcibiskup Zbyněk Berka z Dubé a uchovala si svou původní podobu, na rozdíl od zbytku paláce, který prošel mnoha přestavbami. Vrcholně renesanční palác zažil radikální přestavbu v raně barokním období a pak prošel i rokokovými úpravami.

V Arcibiskupském paláci existuje také tajná chodba. Její vchod je zamaskovaný a vypadá jako stará kachlová kamna. A kam vede? Kupodivu na střechu. Jdeme ovšem dál - do místnosti s gobelíny. Je v ní unikátní sbírka osmi kusů s názvem Nová Indie. Ve skutečnosti ale znázorňuje scény z brazilské přírody. A kdysi v minulosti byl tajný vchod i za jedním z gobelínů.

Kachlová kamna, za nimiž je tajná chodba

"Vstupoval jím arcibiskup proto, aby nemusel do trůnního sálu, kde se pořádala jednání, vstupovat spolu s ostatními návštěvníky," prozrazuje mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora. Skoro to vypadá, jako kdyby palác byl tajnými chodbami prošpikovaný, kdo ví. Teď se přesuneme do galerie arcibiskupů. Na zdech této místnosti visí obrazy s portréty arcibiskupů.

Galerie arcibiskupů

"Jsou tady takové osobnosti, jako byl kardinál Schwarzenberg, což je prapraprastrýc dnešního ministra zahraničí. Nebo je tady kardinál Schönborn, člen této rodiny je dnes arcibiskupem ve Vídni. A právě tyto dva obrazy maloval mistr Ženíšek, který ztvárnil také oponu Národního divadla v Praze."

Kardinál F. Schwarzenberg

A putování Arcibiskupským palácem skončíme v místnosti s diamantovou klenbou. "Je to nejstarší místnost arcibiskupství. Diamantová klenba připomíná to, že dům byl původně renesanční. Máme na stěně i několik renesančních sgrafit," říká sekretář kardinála Tomáš Roule. Zatím poslední rekonstrukci prodělal palác ve druhé polovině 90. let za současného arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka. Teď tedy budova prožívá své nejkrásnější roky - zase až do další opravy.

Gobelín ze sbírky s názvem Nová Indie
Spustit audio