Na Velehrad dorazilo na dvacet tisíc poutníků

6. červenec 2011

Tisíce návštěvníků v úterý zaplavily slovácký Velehrad. Slavnostní bohoslužbou Národní pouti tam vyvrcholily Dny lidí dobré vůle, kterými si poutníci připomněli výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Lidé přišli především rozjímat a modlit se na oslavu kořenů českého křesťanství. Promluvu k věřícím během bohoslužby, kterou celebroval arcibiskup olomoucký Jan Graubner, vedl jeho brněnský kolega biskup Vojtěch Cikrle. Význam oslav shrnul do několika tezí: „Cyril a Metoděj nepřinesli jenom duchovní témata, ale přinesli i něco, na čem stojí naše právo, naše státnost, naše kultura a další věci. Toto je dědictví, o kterém zpíváme, aby nám bylo zachováno,“ zdůraznil biskup Cikrle.

Do Velehradu dorazilo odhadem na dvacet tisíc poutníků. Naštěstí se po pěti dnech počasí umoudřilo a déšť nahradilo slunce. Rekonstruovaná bazilika a její okolí tak lidem nabídly relativně suchou půdu pod nohama. „Úpravy prostor kolem baziliky mají skončit v roce 2013, kdy se plánuje návštěva papeže,“ podotkl velehradský starosta Stanislav Gregůrek s tím, že ten rok bude jubilejním. V roce 2013 to totiž bude 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje.

autor: rv
Spustit audio