Narození dítěte je v každé kultuře a náboženství významnou událostí

14. únor 2010

Bez ohledu na kulturu a náboženství představuje narození dítěte jednu z nejvýznamnějších rodinných i společenských událostí. Rodiče na celém světě si přejí přivést na svět zdravého potomka, který bude moci zdárně vyrůst v klidných, bezpečných podmínkách. Židovská komunita navíc vnímá narození dítěte nejen jako naplnění nejdůležitějšího poslání manželství, ale též jako plnění smlouvy mezi Hospodinem a Izraelem. Obřady spojené s narozením dítěte v kultuře českých a moravských Židů nyní Židovské muzeum v Praze vůbec poprvé představuje v Galerii Roberta Guttmanna na výstavě „Nechť mu Bůh dá vyrůst“.

S narozením dítěte souvisely v minulosti v židovské tradici různé amulety, které měly zajistit hladký průběh porodu. V krátké době po něm se pak i dnes uskutečňuje několik zvláštních obřadů. Chlapci absolvují obřízku, při níž jsou také pojmenováni, zatímco dívky dostávají jméno při prvním šabatu po svém narození. Tehdy je jejich otec vyvolán v synagoze k Tóře a zvolené dívčino jméno slavnostně oznámí shromáždění.  

Obřízka chlapců je v židovském prostředí velmi důležitý náboženský iniciační obřad. Chlapec se obřízce podrobuje již osmý den po narození, avšak pouze v případě, že je zdravý a zákroku schopný. Současná výstava v Galerii Roberta Guttmanna o obřízce podrobně informuje a navíc je zde k vidění i krátký film z průběhu obřízky v současné pražské židovské obci.  

Amulet s hebrejským písmenem he. Stříbro, cizelováno, původně částečně zlaceno. Střední Evropa, 1. polovina 19. století

Zvláštní plena, do níž bylo dítě při obřízce zabaleno, se obvykle později použila ke zhotovení obřízkového daru. Byl na ni vyšit, namalován nebo vytištěn hebrejský nápis, který identifikoval chlapce a informoval o datu jeho narození. Obřízkový dar chlapec slavnostně věnoval v synagoze obvykle ve věku tří nebo čtyř let.  

Výstava v Galerii Roberta Guttmanna seznamuje se všemi charakteristickými předměty, jež se historicky vztahují k narození dítěte, ať jsou to ochranné amulety, obřízkové nástroje, knihy obřízek nebo obřízkové opony. Součástí výstavy jsou také synagogální textilie zhotovené z látky, do níž byl chlapec zabalen při obřízce.  

Tóra vyšitá na povijanu

Z území Čech a Moravy se dodnes dochovalo přes 1000 obřízkových povijanů na Tóru. O narození informuje i dalších 160 pokrývek stejně jako 70 textilií jiného typu, na nichž se vyskytuje charakteristický donační nápis. Nejstarší z těchto exponátů pocházejí z druhé poloviny 17. století, nejmladší byly pořízeny těsně před druhou  světovou válkou. Povijany na Tóru a pokrývky z obřízkové pleny představují unikátní vyšívaný archivní pramen, zaznamenávající narození stovek židovských dětí. I tyto vzácné textilie lze na současné výstavě v Galerii Roberta Guttmanna spatřit.  

Galerie se nachází v ulici U Staré školy 3 v Praze 1 a výstava věnovaná narození dítěte v židovské kultuře zde bude otevřena do 28. února. Židovské muzeum v Praze navíc k výstavě vydalo obsáhlou, bohatě ilustrovanou doprovodnou publikaci.

PhDr. Dana Veselská  s katalogem k výstavě Nechť mu Bůh dá vyrůst
autor: Leo Pavlát
Spustit audio