Návrat k tradicím: most k lepšímu

9. červenec 2011

Až za dva roky to bude, kdy si připomeneme 1150 let od příchodu Svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Ale přípravy na tuto událost už běží. Byla ustavena Národní cyrilometodějská komise - ta svým složením odráží nejvýznamnější instituce, které se účastní velkorysého projektu oslav. Zasedá v ní například předsedkyně Poslanecké sněmovny, biskupové, profesoři, historici. Všichni se shodují, že přes nepopiratelný náboženský význam věrozvěstů nelze oslavy jejich příchodu chápat jako výhradně církevní. Bude to významná událost politická a celospolečenská.

Ani pouze církevní, ani pouze moravské, ani pouze české. Naopak - oslavy příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu mají všechny atributy mimořádné události pozoruhodných rozměrů: budou mít mezinárodní charakter a proběhnou v plně ekumenickém duchu. Projekt "Velehrad 2013" bude stát na mnoha pilířích: církev, resp. církve, státní správa, samospráva, Poslanecká sněmovna, Senát, Ministerstvo kultury, muzea, vědci. Oslavy misie Cyrila a Metoděje by tak měly nejen oživit vztah ke kořenům a zlepšit povědomí o naší historii, ale také ukázat jistý kontrast vůči rozhašteřené současnosti živené politickými spory. Smělou myšlenku odvážně a velkoryse pojatých oslav příchodu Cyrila a Metoděje do našich končin oceňuje a podporuje doc. Jaroslav Šebek z Historického ústavu AV.

Jaroslav Šebek: „Vlastně se tady vytváří krásná pestrá mozaika přípravy na cyrilometodějské jubileum... a to mě skutečně naplňuje určitou nadějí, že tyto oslavy v roce 2013 budou oslavami skutečně celonárodními a ještě s tím mezinárodním přesahem. To bych chtěl zdůraznit.“

První zasedání Cyrilometodějské komise (27. 6. 2011)

Přípravy na oslavy 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na naše území jsou důkladné, poctivé a dlouhodobé - vždyť trvají několik let! Až přijde ten čas, jistě všechno bude šlapat, jako dobře seřízený hodinový strojek. A až slavnosti skončí, konferenční sály se vyprázdní, na publikace při té příležitosti vydané začne usedat prach, diskutéři se rozjedou do svých domovů v různých zemích - co bude pak? Co nám a v nás potom zůstane po slovanských věrozvěstech? Jaroslav Šebek tvrdí, že to je vlastně ta nejdůležitější otázka. A já rovnou dodám, že jeho vize je hodně odvážná:

Jaroslav Šebek: „Ano, určitě se udělá spousta konkrétních akcí: výstavy, konference, různá sympozia, různé kulturní aktivity a samozřejmě - ve velmi důležité rovině - právě ty duchovní. Ale co si myslím, že by mělo zůstat, je nastartování procesu, který zůstane v tomto státě, v této společnosti přítomen. A tento proces by se měl z mého pohledu týkat kultivace našeho duchovního života, kultivace našeho kulturního života, ale i kultivace našeho politického a společenského života. A já bych řekl, že ten návrat k tradicím, a nejenom k té cyrilometodějské, může být vlastně mostem, po kterém můžeme přejít do toho lepšího, možná i příznivějšího, pozitivnějšího vývoje v těchto všech sférách.“

První zasedání Cyrilometodějské komise (27. 6. 2011)

Návrat k tradicím má mnoho podob, některé bývají tristní nebo laciné či kýčovité. Ale charisma vzdělaných, statečných a zkrátka mimořádných mužů Cyrila a Metoděje jakoby působilo přes tisíciletí: všichni je berou vážně, a jejich slavné výročí také.

autor: ehů
Spustit audio