Návrh majetkového vyrovnání státu s církvemi uspěl ve vládě

Vláda podpořila návrh zákona o vypořádání majetkových vztahů mezi státem a církvemi. Ten počítá s vrácením asi třetiny majetku, který komunistický režim zabavil církevním řádům. Zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let. Kvůli úrokům a inflaci se ale tato částka má vyšplhat až na 270 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády

Úřad vlády | Foto: Marián Vojtek

Návrh zákona vychází z loňské dohody mezi zástupci 17 církví a vládní komisí. Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) si od jeho prosazení slibuje hlavně uklidnění společnosti, odblokování církevních pozemků v obcích; přínos by měl přinést i církvím a státu.

"Státu to odbřemení do budoucna, protože stát by do budoucna platil závratné sumy, závratné miliardy. Církvím to prospěje, protože se budou po čase muset starat samy o sebe a nebudou nějakým způsobem omezovány ve své aktivitě, protože nyní musí mnohdy pasivně čekat na to, co dostanou od státu," řekl Jehlička.

Předloha teď míří do sněmovny, poslanci se jí začnou zabývat ve druhé polovině dubna. Svůj nesouhlas s dohodou už předem avizovali někteří koaliční i opoziční zákonodárci. Výsledná suma, kterou by stát měl církvím zaplatit, se jim zdá příliš vysoká. Výhrady k ní má například místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová. Opoziční sociální demokraté pak chystají vlastní návrh tohoto zákona.

Marika Táborská, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme