Nejnovější film režiséra Martina Scorseseho zpřítomňuje kruté pronásledování křesťanů v Japonsku

3. prosinec 2016

Tři stovky jezuitů, kteří žijí, pracují nebo studují v Římě, přišly tento týden na promítání nejnovějšího filmu oscarového režiséra Martina Scorsese. Film s názvem Mlčení vypráví příběh jezuitských misionářů, kteří v 17. století působili v Japonsku a čelili krutému pronásledování. Po projekci se režisér setkal s papežem Františkem.

Sedm dní v tichu se při duchovních cvičeních připravovali herci Adam Driver a Andrew Garfield na své role dvou jezuitských misionářů ve filmu Mlčení. Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu japonského spisovatele Šúsakua Endóa. V Česku žijící teolog a tlumočník japonského původu Hayato Okamura o něm říká:

„Šúsaku Endó patří mezi významné moderní japonské spisovatele, je to konvertita ke katolickému křesťanství. A v Japonsku stát se křesťanem, to je zpravidla něco výjimečného, velice to překvapí příbuzné. Je to jako kdyby tady u nás přišla mladé dcera nebo mladý syn domů do své rodiny a oznámil, že se stává buddhistou nebo muslimem, tak také by to vyvolalo překvapení nebo negativní reakce. A je zajímavé, že mezi těmi japonskými katolíky v nové době ve 20. století je poměrně hodně příslušníků intelektuální elity. A k nim právě patří i spisovatel Šúsaku Endó.“

Režisér Martin Scorsisi nad svým novým filmem Mlčení zauvažoval: „Zemřít pro svou víru nebo ne? Myslím, že krvavé mučednictví je dnes velmi aktuální otázkou.“ O tom, jak to vypadalo v Japonsku v době, kdy se jeho film odehrává, vypráví Hayato Okamura následovně:

03760494.jpeg

„Už kolem roku 1600 se zásadně mění politika japonských vládců v tom smyslu, že na křesťanství, zejména na to katolické křesťanství, na církev, se začíná pohlížet jako na politického státního nepřítele. A tak jsou vydány kruté zákony, které vyznávat křesťanství, přijetí křtu, zakazují pod krutými tresty, v podstatě pod trestem smrti. A tohle období zákazu křesťanství, toho tvrdého pronásledování křesťanů, trvalo neuvěřitelných 250 let. Slyšel jsem, že je to nejdelší souvislé pronásledování křesťanů vůbec ve světové historii.“

Také ve filmu Mlčení jsou jeho hrdinové postaveni před volbu: buď nezapřít svoji víru a zaplatit za to krutou smrtí, anebo se víry vzdát a pošlapat obraz Krista – takzvanou fumii.

„V době toho velmi dlouhého a krutého pronásledování křesťanů státní autorita s takovou tou japonskou důsledností kontrolovala obyvatele, jestli přeci jenom mezi nimi nějací ti skrytí křesťané nejsou. Takže byl předpis, že, myslím, že to bylo jednou za rok, kdy se takovým úředně předepsaným způsobem museli všichni obyvatelé postupně dostavit k úředníkovi a před jeho očima nohou šlápnout na obrázek, reliéf, s tím, co je křesťanům svaté – to znamená s obrazem Ježíše a Panny Marie. Fumie, to je obraz na šlapání, šlapací obraz. A když se někdo jenom trošku zpěčoval, tak ho zatkli. Ale pak už to ti skrytí křesťané dělali tak, že na ten obrázek šlápli. Museli to udělat, protože jinak by je uvěznili a popravili. A potom prosili Boha o odpuštění za to, co udělali, a svoji víru si nesli dál.“

Liam Neeson ve filmu Mlčení (Silence) režiséra Martina Scorsese

Novelu Mlčení, podle níž režisér Martin Scorsese svůj nejnovější film natočil, napsal spisovatel Šúsaku Endó v roce 1966.

Spustit audio