Nejpřísnější židovská sekta vzbuzuje pozornost všude, kam přijde

14. září 2014

Židovská ultraortodoxní sekta Lev Tahor je tak kontroverzní, že ji nikdo nechce. Buď prchá před úřady, nebo před rozhněvanými obyvateli, a je tak nucena se neustále stěhovat.

Židovská sekta Lev Tahor, hebrejsky „ryzí srdce“, která praktikuje extrémně ultraortodoxní formu judaismu, je čas od času terčem zájmu médií kvůli svým kontroverzním zvyklostem a postojům – odmítá Stát Izrael, všichni členové, včetně dětí, chodí v černém a ženy se zahalují od hlavy až k patě dlouhým šatem podobným muslimské burce, a říká se jim proto „talibanky“. Sekta neposílá děti do školy a dojednává jim sňatky v útlém věku. Nevydrží dlouho na jednom místě a nyní se stěhuje opět.

Sektu založil v 80. letech v Izraeli Šlomo Helbrans, ale byla tak extrémní, že ji ze svého středu vyhostili i ultraortodoxní židé. Helbrans ji přestěhoval do newyorského Brooklynu, kde byl však zatčen a odsouzen za únos chlapce a odpykal si dva roky vězení.

Pak byl deportován do Izraele, ale utekl do Kanady, kde získal politický azyl na základě nepravdivého tvrzení, že mu v Izraeli hrozí smrt. Sekta se usadila v Québeku a pak v Ontariu, ale vzbudila pozornost úřadů. Zjistily, že Lev Tahor zanedbává své děti, psychicky a fyzicky je trýzní, neposílá je do školy, zavírá je do sklepa, domlouvá jim sňatky jako nezletilým a nechává je žít v nevyhovujících hygienických podmínkách.

Soud rozhodl, že některé děti mají být odebrány, a řada členů sekty proto uprchla do Jižní Ameriky. Byli však zadrženi na Trinidadu a Tobagu a vráceni do Kanady. Letos v březnu pak kanadský soud vyhověl jejich žádosti o vystěhování do Guatemaly, ale jen pod podmínkou, že se budou hlásit na kanadském velvyslanectví.

Guatemalské úřady je nechaly na pokoji, ale znelíbili se obyvatelům vesnice San Juan la Laguna, kde se usadili. Po několika týdnech verbálních třenic jim pohrozili násilím, jestli ze vsi okamžitě neodejdou. Podle vesničanů členové sekty „nezdraví, straní se ostatních, obtěžují a odhánějí turisty, v obchodech místo uvedených cen platí, co se jim zachce, a nedodržují mayské zvyky“.

Asi 230 členů sekty, většinou ze Spojených států, Izraele, Británie a Ruska, tak musí opět hledat nový domov. V Guatemale prý ale zůstanou.

autor: gzb
Spustit audio