Nejpronásledovanější skupina věřících na světě? Severokorejští křesťané.

15. prosinec 2013

K zemím, které pronásledují křesťany, patří nejen některé arabské a muslimské státy, ale také komunistické režimy v čele se Severní Koreou. O tamější perzekuci se toho moc neví, přestože podle organizací lidských práv je vůbec nejhorší na světě.

V Severní Koreji dnes údajně probíhají významné změny v hospodářství i politice, ale zřejmě se netýkají postoje komunistické strany k náboženství. Režim dal nedávno popravit 80 lidí, z nichž někteří se provinili pouze tím, že vlastnili Bibli. Tyto veřejné masové popravy v několika městech byly první od nástupu Kim Čong-una do funkce před dvěma lety. Přes 10.000 lidí na fotbalových stadionech sledovalo, jak popravčí čety střílí z kulometů do vězňů připoutaných u kůlů tak divoce, že „jejich těla nebylo možné identifikovat“, jak napsal jeden jihokorejský list.

Vlastnit Bibli zakazuje v Severní Koreji zákon. Každému jejímu majiteli hrozí smrt a jeho příbuzní končí v táborech nucených prací. Už začátkem roku byli za držení Bible popraveni nejméně dva lidé. V listopadu se stal nejdéle vězněným Američanem od korejské války v roce 1953 křesťanský pastor Kenneth Bae. Ve vězení je už rok – byl odsouzen k 15 letům nucených prací za údajný pokus o puč, podněcování ke svržení vlády a očerňování režimu, ale ve skutečnosti měl pouze v počítači fotografie hladovějících severokorejských dětí.

Podle organizací sledujících dodržování lidských práv jsou severokorejští křesťané nejpronásledovanější skupinou věřících na světě. Jejich počet v zemi se odhaduje na 100.000, ale zhruba třetina je za svou víru vězněna v pracovních táborech, kde čelí hladu, mučení i vraždám. Komunistický režim považuje křesťany za agenty Západu a hrozbu pro společenskou morálku. Místo modlení k Bohu musí Severokorejci uctívat svého komunistického vůdce. Přesto v zemi existuje velmi početná tajná křesťanská komunita, která má podle odhadů až 400.000 členů. Americké křesťanské skupiny jim z Jižní Koreje posílají balonky s připevněnou Biblí – jen vloni jich vypustily asi 50.000.

Křesťanství se na konfuciánský a buddhistický Korejský poloostrov dostalo až v osmdesátých letech 19. století. Už v roce 1910 začalo křesťany pronásledovat Japonsko, které Koreu anektovalo. Po druhé světové válce nastala nedlouhá svoboda, kterou už v padesátých letech ukončil první severokorejský diktátor Kim Ir-sen, jenž rozpoutal nejhorší tažení proti křesťanům ve 20. století.

autor: gzb
Spustit audio