Německý soud označil rituální obřízku za trestný čin

8. červenec 2012

Svoboda náboženského vyznání s sebou nese i možnost svobodně praktikovat rituály své víry. V západním demokratickém světě se dnes obojí považuje za samozřejmost, a přece se v poslední době stále častěji objevují snahy tyto svobody omezovat. Doposud šlo vždycky o iniciativu různých jedinců nebo spolků, ale nyní se takového kontroverzního kroku dopustil soud – a dokonce v Německu.

Židovské a muslimské komunity po celém světě ohromil nejnovější soudní verdikt v Německu – Zemský soud v Kolíně nad Rýnem prohlásil za trestný čin rituální obřízku. Přestože je prokázána její zdravotní prospěšnost, podle soudu působí „újmu na zdraví a nezvratně narušuje tělesnou celistvost“.

Rozsudek se týkal případu čtyřletého dítěte, kterému provedl obřízku muslimský lékař. Chlapec začal po dvou dnech krvácet, skončil na jednotce intenzivní péče a místní prokurátor obžaloval lékaře, který zákrok provedl. Rozsudek kolínského soudu znamená, že rodiče, kteří dají své dítě obřezat, mohou být trestně stíháni.

Logo

Židé obřízku chlapcům provádějí osmý den po narození na znamení jeho úmluvy s Bohem a muslimové v pozdějším věku.

První z mnoha rozhořčených reakcí přišla z německé Ústřední rady židovských obcí, která verdikt označila za bezprecedentní zásah do práva náboženských komunit na sebeurčení a za porušení Charty lidských práv Evropské unie i německé ústavy. Židé praktikují obřízku už tisíce let, zdůraznila obec a vyzvala Spolkový sněm, aby podobným rozhodnutím zamezil přijetím zákona, který bude chránit svobodu vyznání. Rozsudek nepřímo kritizoval i ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Snaha o zákaz rituální obřízky se neobjevuje poprvé. Vloni málem začal platit v San Francisku, kde skupina s názvem Proti mrzačení mužského pohlavního orgánu získala skoro 8.000 podpisů odpůrců obřízky. Podle místního zákona se tak mělo konat referendum, ale židé, muslimové, lékaři a zákonodárci se obrátili na soud a ten referendum zakázal, protože by porušilo ústavní právo praktikovat náboženskou víru.

Kompletní oděv pro obřízku

Nepřízeň osudu pronásleduje i rituální porážku, kterou rovněž vyžaduje judaismus a islám. V Nizozemsku ji z iniciativy neinformovaných ochránců zvířat, jimž připadá krutá, skutečně zakázala dolní komora parlamentu a zákon zrušil teprve Senát. V Lucembursku, Norsku, Švýcarsku a Švédsku však zákaz rituální porážky platí a tamější židé a muslimové musí maso, které je košer a halal, dovážet z jiných zemí.

V Německu teď bude muset krizi svobody vyznání vyřešit Bundestag.

autor: gzb
Spustit audio