Nizozemský rozsudek o kritice náboženství

3. červenec 2011

Nizozemsko je uprostřed debaty, kterou vyvolalo osvobození tamního politika Geerta Wilderse. Ten stál před soudem za to, že měl podle původní obžaloby podněcovat k nenávisti vůči muslimům. Soudce ho však osvobodil s tím, že proti-islámské výroky tohoto politika nepřekročily hranici zákona. Rozsudek vyvolal zejména mezi muslimy rozhořčení, sám Wilders rozhodnutí označil za vítězství svobody slova.

Dokud budu žít, budu se svobodně vyjadřovat – tak uzavřel dlouhotrvající spor o svobodu slova určitě nejznámější nizozemský politik dneška Gert Wilders. Tento sedmačtyřicetiletý politiky s typickou hřívou světlých vlasů byl obviněn ze pobuřování proti muslimům a souběžně také z diskriminace a urážky. Mimo jiné veřejně přirovnal Korán k Hitlerově knize Můj boj a islám označil za fašistickou ideologii teroristů. Známý je také jeho krátký film Fitna – Rozvrat – kde propojil záběry z teroristických útoků s recitací veršů z Koránu.

Podle soudce byla některá Wildersova prohlášení „zraňující“ nebo i „útočná“, a tedy na hraně zákona. Byla však učiněna v kontextu veřejné debaty o multikulturalismu a integraci muslimů, a proto je nelze považovat za trestný čin. Už předtím změnil názor i státní žalobce, podle něhož jsou Wildersovy výroky sice tvrdé, ale nebyly vysloveny vůči muslimům, tedy proti lidem, ale proti islámu. Proto prý nejsou podle nizozemských zákonů trestné, protože ideologii a náboženství kritizovat lze. Wilders se tedy dozvěděl, že je nevychovaný, ale neporušil žádný zákon.

Právě Nizozemsko je v celé Evropě považováno za zemi s nejdelší tradicí otevřené debaty, ale i velmi nevybíravé kritiky oponentů. Wildersova vlast je také místem, odkud pocházejí někteří z nejvýraznějších, případně i nejkontroverznějších protagonistů západoevropské debaty o islámu, jako byl Pim Fortuyn nebo Theo van Gogh – oba muži zemřeli rukou atentátníka, a Sám Wilders dnes žije z bezpečnostních důvodů pod čtyřiadvacetihodinovou ochranou, protože dostával nejrůznější výhružky.

Geert Wilders

Wilders tvrdí, že Nizozemsko bylo v minulosti příliš velkorysé - dnes imigranti tvoří necelou pětinu populace, a proto dlouhodobě usiloval o změnu této politiky. Wildersova „Strana pro svobodu“ je v současné době třetím nejsilnějším uskupením v parlamentu. I když Wildersova strana není součástí kabinetu, vláda přesto potřebuje její hlasy a tak si Strana pro svobodu vynutila zákaz muslimských šátků zakrývajících tvář a omezení imigrace. Proto je přirovnávána k dalším proti-imigračním stranám, které se v posledních letech objevily i v Dánsku, Švédsku a dalších zemích.

Osvobozující rozsudek může posílit Wildersovo politické postavení, případně i svobodu slova jako hodnotu veřejného života, ale podle názoru některých Nizozemců naopak zhorší společenské klima v zemi. Nizozemští muslimové tvrdí, že nejsou chráněni proti urážkám, a protože už se nemohou odvolat k nizozemskému soudu, hodlají svou stížnost přednést před OSN.

Spustit audio