Noc kostelů bude zahájena vyzváněním zvonů

22. květen 2012

V pátek 1. června 2012 otevřou v 18.00 hodin své brány mnohé kostely pražské arcidiecéze. Bohatý program Noci kostelů začne vyzváněním zvonů, kterých může znít celkem až 500. Jedním z nejzajímavějších bodů programu jsou prohlídky zvonic a zvonů. Někde bude možné i zvonit.

Počty zvonů v kostelech a zvonicích pražské arcidiecéze jsou velmi různé. Podle diecézního kampanologa Petra Váchy je však možné říci, že v průměru připadají na jednu zvonici asi dva zvony. Vyzvánět během Noci kostelů ovšem nebudou jen zvony 220 kostelů, které se projektu účastní, ale také některé další. Mimo jiné opět zazní všech sedm zvonů katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

V 18.00 hodin se rozezvučí také druhý největší zvon v České republice (po Zikmundovi), kterým je zvon Marie zavěšený ve věži kostela Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí v Praze. O největších a nejstarších českých zvonech bude v Benešově hovořit Petr Vácha. Návštěvníci se tak dozví o tom, že ze zvonice u zřícenin minoritského kláštera v Benešově pochází druhý nejstarší český zvon s datací, který byl odlit roku 1322. Nezmíněn ovšem nezůstane ani nejstarší známý zvon v Čechách, který je uložen ve sbírkách Krajského muzea v Chebu a který byl odlit v roce 1286.

Svěcení zvonů v katedrále sv. Víta

Nebudou to jednotlivé zvony, které budou znít, ale také celé zvonkohry. Mezi ty nejznámější patří zvonkohra na Loretě či vyšehradské v bazilice sv. Petra a Pavla. Ta se rozezní ve 23.45 hodin. Na mnoha místech bude návštěvníkům umožněn vstup do zvonových věží. Zvoníci pražské katedrály budou hovořit nejen o největším zvonu Zikmund a nově odlitých zvonech, ale také o své vášni pro zvony a zvonění. Mnohde bude také možnost vyzkoušet si, jaké to je rozhoupat zvony. Např. v kostele Stětí sv. Jana Křtitele v Hostivaři se mohou návštěvníci zúčastnit spolu se zvoníky zahajovacího zvonění v přilehlé staré zvonici od 17.45 hodin.

Během Noci kostelů, která se koná 1. června 2012, se v celé republice otevře přes 1100 svatostánků. Bohatý program, který má přiblížit křesťanskou víru a tradici, připravují nejen ty kostely a farnosti, které se zúčastnily minulých ročníků, ale také mnohé další. K Noci kostelů vychází rovněž brožura se seznamem kostelů, jejich programem, adresou, dopravním spojením a mapami. Podrobný neustále aktualizovaný program je k dispozici na www.nockostelu.cz.

Noc kostelů 2012

Noc kostelů chce představit křesťanskou spiritualitu, modlitbu a službu potřebným. Má být rovněž znamením živé spolupráce různých křesťanských církví, která zaceluje rány vzniklé v minulých staletích. Noc kostelů se letos uskuteční nejen v celé České republice, ale také v Rakousku, na Slovensku, v Německu či Nizozemsku. V loňském roce se do Noci kostelů v České republice zapojilo 939 kostelů. O mimořádném zájmu veřejnosti o program Noci kostelů svědčí i více než 300 000 návštěvnických vstupů zaznamenaných během večera a noci. První Noc kostelů proběhla v roce 2005 ve Vídni.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio