Nová kancelář Amerického židovského výboru ve Varšavě, obnovení diplomatických styků Nikaraguy s Izraelem a situace ve Švédsku

9. duben 2017

Koncem minulého měsíce byla ve Varšavě otevřena regionální kancelář Amerického židovského výboru. Toto významné uskupení se zabývá politickými, sociálními a kulturními projekty, a to nejen ve Spojených státech. Úkolem nové, již páté regionální kanceláře organizace v Evropě je koordinace postojů a akcí ve státech visegrádské čtyřky a v baltských zemích. Při příležitosti slavnostního zahájení činnosti delegace Amerického židovského výboru navštívila i Prahu.

Nikaragua obnovila diplomatické styky s Izraelem přerušené roku 2010. Na rozdíl dalších středoamerických zemí, jako je Guatemala a Kostarika, které mají s Izraelem dlouhodobé pevné svazky, Nikaragua je považována za blízkého spojence Íránu. Izrael v současnosti udržuje diplomatické styky s více než 160 zeměmi světa.

Židovské komunitní centrum ve městě Umeå na severu Švédka se rozhodlo ukončit svou činnost. Po sedmi letech trvání se tak stalo poté, co pracovníci centra začali dostávat antisemitské výhrůžky, za jejichž autory jsou považováni místní neonacisté.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio