Nový biskup Starokatolické církve, pohřeb faráře Jana Šimsy a papež na Lesbosu

16. duben 2016

Nového biskupa má Starokatolická církev v České republice. Její 49. řádná synoda zvolila Pavla Benedikta Stránského, dosavadního farář ve Zlíně.

Stránský je absolventem Cyrilometodějské teologické a Pedagogické fakulty v Olomouci. Na kněze starokatolické církve ho v roce 2003 vysvětil Dušan Hejbal. Právě toho Stránský v úřadu biskupa v červenci vystřídá.

Pohřeb faráře Jana Šimsy

V Brně bude dnes odpoledne pohřben farář Českobratrské církve evangelické Jan Šimsa. Působil ve sborech v Pardubicích, Praze – Vinohradech, Klášteře nad Dědinou a Prosetíně.

V době, kdy byl jakožto signatář Charty 77 zbaven státního souhlasu k výkonu duchovenské služby, pracoval jako zaměstnanec Ústavu makromolekulární chemie. V roce 1991 byl vyznamenán řádem T. G. Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

Zemřel 5. dubna 2016 v rodinném kruhu. Rozloučení se koná dnes (16. dubna) ve 14:00 hodin v Blahoslavově domě v Brně.

Zemřel biskup Rudolf Bubik

V úterý 12. dubna po dlouhodobé nemoci zemřel emeritní biskup Apoštolské církve Rudolf Bubik. Poslední rozloučení se koná také dnes od 14.00 a to v modlitebně Apoštolské církve v Havířově. Rudolf Bubik stál u zrodu české Apoštolské církve. V roce 1983 byl okresním soudem v Karviné odsouzen za „maření státního dozoru nad církvemi“ na jeden rok, ve vězení pobyl dva měsíce. Po sametové revoluci až do roku 2008 byl biskupem Apoštolské církve. Ta má u nás přibližně 5000 členů a patří mezi církve letničního typu.

Papež František navštívil migranty na ostrově Lesbos

Papež František je dnes na návštěvě řeckého ostrova Lesbos. Na ostrově funguje pět středisek pro migranty. V jednom z nich se František s konstantinopolským patriarchou Bartolomějem a arcibiskupem Athén Hieronymem setkají se sto padesáti nezletilými a s dvě stě padesáti dospělými běženci. Na programu je také setkání s místními obyvateli a katolickým společenstvím, setkání uzavře společná modlitba na památku obětí migrace.

Korejská Charita pomáhá Sýrii

Přes milion dolarů vybrala od roku 2012 na pomoc obětem války v Sýrii Charita Korea. Peníze pomáhají syrským uprchlíkům prostřednictvím sítě Charit v zemích Blízkého východu. Podle agentury Fides podporuje Korejská Charita v oblasti šest humanitárních projektů.

Norská luteránská církev začne oddávat páry stejného pohlaví

Norská luteránská církev je další z několika mála církví, které dodávají páry stejného pohlaví. Ve prospěch stejnopohlavního manželství hlasovalo na výroční konferenci osmdesát osm delegátů ze sto patnácti. Kněží, kteří s tímto rozhodnutím nesouhlasí, mají nicméně možnost odmítnout obřad sloužit.

K luteránské církvi se hlásí zhruba tři čtvrtiny Norů. Norsko bylo v roce 1993 druhou zemí na světě, která zavedla registrované partnerství.

Loni žehnání gay a lesbickým manželství umožnila Francouzská protestantská církev. Podobnou možnost schválili také američtí presbyteriáni.

Spustit audio