O lásce Jihokorejců k Talmudu

Skoro každá domácnost v Jižní Koreji má překlad židovského Talmudu a tato sbírka rabínských spisů je i povinnou součástí školních osnov. Vyplynulo to z rozhovoru jihokorejského velvyslance v Izraeli Jong Sam-my pro izraelskou televizi, o kterém píše izraelský deník Jediot Achronot. Na rozdíl od Izraele Talmud studují i jihokorejské matky, které jej předčítají malým dětem. V zemi se skoro 49 miliony obyvatel, kteří jsou buddhisté a křesťané, čte Talmud mnohem víc lidí než v židovském státě.

„Vždycky jsme se podivovali, jak pozoruhodných akademických úspěchů dosahují Židé,“ řekl velvyslanec. „Židé mají vysoké procento nositelů Nobelových cen ve všech oblastech od literatury, přes vědu až po ekonomiku, a tak jsme se snažili pochopit tajemství židovského lidu. Jak to, že mají tak působivé úspěchy? Jak to, že jsou takoví géniové? A dospěli jsme k závěru, že jedno z jejich tajemství spočívá ve studiu Talmudu. Židé čtou Talmud od dětství a to jim pomáhá rozvíjet schopnosti. A tak jsme usoudili, že když budeme své děti učit Talmud i my, můžeme být také geniální. Proto jsme jej zařadili i do školních osnov,“ vysvětlil Jong Sam-ma, který přiznal, že i on četl Talmud už v dětství.

Uvedl také, že má doma hned dvě verze Talmudu – jednu mu koupila manželka a druhou tchyně. Podle něj čtou však Jihokorejci Talmud nejen kvůli přesvědčení, že jim zdokonalí duševní schopnosti, ale protože v něm našli hodnoty, které jsou jim blízké. Líbí se jim například, že židovská tradice zdůrazňuje rodinné hodnoty a že se rodina každý pátek večer schází u večeře, řekl velvyslanec. Rodina je důležitá i v Jižní Koreji a stejný význam jako v judaismu má i tam úcta k starším. Jihokorejcům je sympatický i židovský přístup ke vzdělání a povinnost učit děti. To všechno vedlo k tomu, že dnes hodně Jihokorejců kráčí v židovských šlépějích a jsou úspěšní ve stejných oblastech jako Židé.

Další oblastí, kde se sympatie prolínají, je kultura a umění, uvedl velvyslanec. Žije v Izraeli v malé vesnici Rišpon, kde byla před týdnem otevřena umělecká a hudební galerie. Udělalo na něj velký dojem, že kultura vzkvétá i v tak malé vesnici. I v tom se Jihokorejci od Židů učí, zdůraznil. Společným bodem je i historie obou národů. Jak Izrael, tak Jižní Korea zažily ve svých dějinách spoustu problémů a obě země dosáhly nezávislosti v tentýž rok. Jižní Korea má stejně jako Izrael potíže se sousedy, má málo přírodních zdrojů a musí se spoléhat na lidský kapitál. Obě země udělaly za 63 let své existence obrovský pokrok, řekl velvyslanec. Podle něj jsou oba národy dokonce stejně špatní a netrpěliví řidiči a Jong Sam-ma si na silnicích v Izraeli připadá jako doma, cituje velvyslance Jediot Achronot.

autor: gzb
Spustit audio