O úspěchu i utrpení zakladatelů likérky Rudolf Jelínek

7. září 2014

Těm, kdo pozorně sledují domácí zprávy, možná neuniklo, že likérka Rudolf Jelínek si letos připomněla 80 let od zahájení vývozu košer destilátů do Spojených států. Od roku 2004 již firma prodala americkým konzumentům výrobky za téměř 170 miliónů korun. Loni navíc její desetiletá zlatá košer slivovice získala zlatou medaili za výjimečnou chuť v mezinárodní soutěži lihovin v Beverly Hills v Kalifornii. Kdo však byli ti, jejichž příjmení likérka nese? Více v následujícím příspěvku.

Ve Vizovicích, městě proslulém švestkovými sady v okolí, získala židovská rodina Jelínků právo provozovat palírnu již před rokem 1880. U jejího zrodu stál Jakub Jelínek a jeho syn Zikmund ji dovedl k rozkvětu. Když v roce 1919 předával prosperující firmu synům Vladimírovi a Rudolfovi, představovaly jeho výrobky zavedenou a vyhledávanou značku.

Rudolf, tehdy sedmadvacetiletý, se však nespokojil s vedením podniku po boku bratra. Roku 1926 založil pod svým jménem vlastní firmu a v následujících letech se zasloužil o její nebývalý rozvoj. Skvěle uspěl zejména s výrobou košer destilátů určených pro ortodoxní židovskou komunitu, především slivovice a borovičky.

Logo

Na vysvětlenou: Jako košer se označují produkty, při jejichž výrobě jsou užity suroviny, zařízení a postupy, které jsou v souladu se stravovacími předpisy judaismu. V případě výroby vína a lihovin navíc k povinnostem výrobce patří i dohled nad výrobou ze strany nábožensky praktikujícího žida.

Toto vše Rudolf Jelínek zajistil a roku 1934 pod vlastní značkou „Rudolf Jelínek“ prorazil na americký trh. V letech 1937 – 1938 se dokonce stal druhým největším dovozcem ušlechtilých destilátů do Spojených států.

Domácí politický vývoj však zhatil jeho další podnikatelské plány. Na podzim 1941 byl podnik Rudolfa Jelínka arizován a v lednu 1943 byl Rudolf Jelínek i s rodinou deportován do Terezína a následně do Osvětimi. Zde, dvaapadesátiletý, i s manželkou zahynul v plynové komoře.

Konce války se dočkali jen jejich synové – Jiří a Zdeněk. Druhý z nich roku 1946 na útrapy války zemřel. Jiří, který přežil hrůzy Osvětimi, se pak roku 1949 vystěhoval i s rodinou do Izraele. Komunistický režim by mu to sotva dovolil, kdyby před odjezdem nepřevedl na stát originální firemní značku se jménem svého otce Rudolfa Jelínka.

Palírna pak, byť již postátněna a jako součást národního podniku Slovácké konzervárny, využila znalosti výrobních postupů i zavedených obchodních vazeb a dál vyráběla košer destiláty s etiketou Rudolf Jelínek, především pro vývoz. V době studené války to byl zřejmě jeden z nemnoha artiklů, který z komunistického Československa směřoval několik desítek let do Spojených států. Dnes zde košer kvalitu lihovin firmy Rudolf Jelínek zaručuje organizace Orthodox Union, největší certifikační společnost na košer produkty v USA.

Jiří Jelínek, poslední potomek slavné podnikatelské rodiny narozený u nás, se ještě v Izraeli dočkal pádu komunistického režimu – zemřel roku 1990. Značka nesoucí jméno jeho otce však na slavnou vizovickou rodinu nedá v jeho vlasti zapomenout.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio