Ocenění Spravedlivý mezi národy letos dostala italská cyklistická legenda

27. říjen 2013

Ještě více než sedmdesát let po skončení druhé světové války se stále objevují příběhy obětavých lidí nežidovského původu, kteří nasadili vlastní život, aby zachránili Židy před smrtí. Jeruzalémský památník Jad Vašem jim za to dodnes uděluje nejvyšší izraelské morální vyznamenání. Nyní tuto poctu posmrtně získal slavný italský cyklista.

Památník obětem holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě udělil titul Spravedlivý mezi národy významné osobnosti předválečného a poválečného sportovního světa. Gino Bartali byl největší hvězdou Itálie – tento cyklista vyhrál v roce 1936 a 1937 prestižní soutěž Giro d’Italia a o rok nato Tour de France a tyto úspěchy zopakoval ještě několikrát po válce. Celkem za svou kariéru získal 170 sportovních titulů a zlatých medailí.

Nikdo však netušil, že při své aktivní sportovní činnosti za války pomáhal zachraňovat Židy před deportacemi do nacistických vyhlazovacích táborů. Ve své rodné Florencii byl členem tajné křesťansko-židovské organizace, která Židům vyráběla a dodávala falešné dokumenty, jež jim umožňovaly najít útočiště v klášterech a kostelech. Tuto síť řídil místní rabín Nathan Cassuto a arcibiskup Florencie, kardinál Elia Angelo Dalla Costa, který byl titulem Spravedlivý mezi národy odměněn vloni. Záchranná síť nepřestala fungovat ani poté, co byl rabín Cassuto deportován a zavražděn, a zachránila stovky životů.

Gino Bartali dělal kurýra. Jako špičkový cyklista a národní hrdina mohl trénovat na italských silnicích, a tak v rámu a sedle svého speciálně upraveného kola pašoval padělané dokumenty a potravinové lístky potřebným. A když byl zastaven a prohledáván, žádal, aby nikdo nesahal na jeho kolo, protože je odborně kalibrované, aby dosahovalo maximální rychlosti. Kromě kurýrní činnosti však Bartali také Židy ukrýval ve svých domech a bytech.

Medaile udělovaná s vyznamenáním Spravedlivý mezi národy

I díky němu a katolicko-židovské organizaci přežilo válku 80 % italských Židů. Přesto jich v nacistických vyhlazovacích táborech našlo smrt skoro 6000.

Bartali byl hluboce věřící katolík, a dokonce se mu přezdívalo „zbožný Gino“. O své ilegální válečné činnosti odmítal celý život hovořit a až do své smrti v roce 2000 ji považoval za samozřejmost.

Jména Spravedlivých mezi národy

Poctu v Jad Vašem za něj převzal jeho syn a ceremoniálu se zúčastnili i dva Židé, které Bartali ukrýval. Teď o něm a jeho hrdinství vzniká dokumentární film, jenž by měl být dokončen příští rok u příležitosti stého výročí Bartaliho narození.

autor: gzb
Spustit audio