Ochutnávka Teplického cimesu

6. listopad 2016

Cimes, to je sladké jídlo oblíbené po staletí mezi východoevropskými Židy. S neméně sladkou nabídkou přišly dny židovské kultury, které se konají pod názvem Teplický cimes právě v těchto dnech.

Besedou s hercem a spisovatelem Arnoštem Goldflamem začal ve čtvrtek 3. listopadu v severočeských Teplicích už šestý ročník festivalu Teplický cimes. Až do 20. listopadu nabízí hudbu, divadlo, film a přednášky, jejichž společným tématem je židovská kultura.

Za Teplickým cimesem stojí místní spolek Ulpan, který založila skupina nadšenců z teplické židovské obce. Ulpan pořádá kurzy hebrejštiny, zájezdy za evropskými židovskými památkami, seznamuje obyvatele Teplic s židovskými svátky. Festival Cimes je ale jeho nejviditelnější aktivitou a také tou nejnáročnější. Za dobu svého trvání Cimes do Teplic přivedl už celou řadu významných osobností a výjimečných kulturních akcí.

Všechny akce Cimesu se konají v prostorách s malou kapacitou. Vždyť hudební a divadelní představení bývají v klubech, kam se vejde kolem osmdesáti lidí. A co je tedy letos na programu? Za sebou už Cimes má zahajovací besedu s Arnoštem Goldflamem, koncerty berlínské kapely ?Shmaltz! a české CircusProblem, ale ještě toho k navštívení hodně zbývá. Představení Chudí v Lodži a Pan Theodor Mundstock, film Saulův syn, pak večer věnovaný Egonu Erwinu Kischovi, besedu o klezmeru nebo přednášky dvou rabínů.

Spustit audio