Odvolaný turecký velvyslanec při Svatém stolci, Světový den nemocných a ženy u Zdi nářků

6. únor 2016

Odvolaný turecký velvyslanec při Svatém stolci se vrací. Zástupce Ankary byl odvolán z Říma po té, co papež František loni v dubnu označil zabíjení Arménů v roce 1915 za genocidu.

Ve středečním prohlášení se Vatikán s uznáním vyjádřil o úsilí Turecka otevřít své archivy historikům, aby bylo možné lépe prozkoumat události z počátku minulého století. V tehdejší Osmanské říši bylo v letech 1915 až 1918 zabito až 1,5 milionů Arménů. Turecko nepopírá existenci obětí, odmítá ale označení „genocida“.

Beseda Jak dostupnost nerostných surovin ovlivňuje naše životy

„Jak dostupnost nerostných surovin ovlivňuje naše životy: ohlédnutí, současnost a odhad budoucího vývoje“ je téma únorové besedy Ekologické sekce české křesťanské akademie. Promluví na ní geoložka Zdeňka Petáková. A to už toto úterý (9. února) v 17:30 v přízemí pražského kláštera Emauzy.

Světový den nemocných

Hlavní připomínka Světového dne nemocných proběhne příští týden ve Svaté zemi. Především nemocným a zdravotnickému personálu věnoval papež tradičně své poselství. Připomíná v něm pozornost Panny Marie vůči potřebám svých blízkých během svatby v Káni Galilejské.

„V Mariině starostlivosti se odráží Boží něha. Tatáž něha se ukazuje i v životě mnoha lidí, kteří se nacházejí vedle nemocných a dokážou vnímat jejich potřeby, včetně těch nejméně znatelných, protože se dívají očima plnýma lásky.“

Světový den nemocných zavedl v katolické církvi v roce 1992 papež Jan Pavel II. Slaví se v den liturgické památky Panny Marie Lurdské, 11. února.

Ženy u Zdi nářků

U Zdi nářků v Jeruzalémě vznikne prostor pro společnou modlitbu mužů a žen. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua tak rozhodla ke konci ledna. Dosud se zástupci obou pohlaví směli u nejposvátnějšího místa judaismu modlit pouze odděleně. Skupiny neortodoxních židů o vyhrazení místa, na němž by se u Zdi nářků mohli společně modlit zástupci obou pohlaví, usilovali několik desítek let.

Spustit audio