Ostravské zvony slaví své 90. výročí

26. únor 2012

Salvátor, Prokop, Cyril a Metoděj. To nejsou jen jména svatých, ale také tří zvonů, které visí ve zvonicích druhého největšího kostela na Moravě. V katedrále Božského spasitele v centru Ostravy mají své čestné místo už rovných 90 let. Farnost si toto výročí připomínala v období Vánoc a my se k němu vrátíme v následujících minutách.

Přes 6 tun kvalitní oceli létá vzduchem, když se najednou rozezní všechny tři zvony v ostravské katedrále. Poprvé se takto rozhoupaly o Vánocích roku 1921, jak mi vypráví místní farář Jan Plaček.

Jan Plaček: „Vítkovické železárny ulily tři nové zvony pro nynější katedrálu, tehdejší kostel Božského Spasitele, a olomoucký arcibiskup, doktor Stojan, přijel tenkrát do Ostravy. Nejdříve sloužil mši svatou, pak se odebral s místním panem děkanem, kaplanem a předsedou kostelního výboru do Vítkovic. Tam byly zvony posvěceny, potom byly přivezeny do Ostravy a den po Vánocích byly potom instalovány na věž.“

Tam je vynesl speciální kladkostroj a od té doby své stanoviště neopustily. A to ani při generální opravě, při které v loňském roce dostaly mimo jiné nové elektronické ovládání.

Jinak místní zvony zvláštní péči nevyžadují a jejich správce, pan František Urban, je chodí kontrolovat jen jednou měsíčně. Dnes ale udělá výjimku a do jedné z věží mě doprovodí.

František Urban: „Katedrála má dvě věže, takže má dvě zvonice, ve východní věži je umístěn Prokop, Cyril a Metoděj a v západní věži je Salvátor. Takže vyjdeme teď nahoru na půdu a z té půdy můžeme do jedné nebo do druhé.“

Tak a jsem tady, zvládla jsem i kritické místo, kde jsem musela skoro po kolenou. Nezávidím zvoníkovi, který by tady musel chodit, ale naštěstí sem žádný zvoník každý den chodit nemusí, protože zvony už jsou dávno elektrifikované.

František Urban: „Pokud já vím, tak zvony byly od samého počátku elektrifikované, konkrétně tady Salvátor má pohonný motor o výkonu pět kilowatt s předlohovou hřídelí…“

Kdybychom chtěli rozeznít takový zvon, tak odkud se spouští, když je tedy elektrifikovaný?

František Urban: „Zvon má de facto dvě ovládání, a to ze sakristie anebo přímo z věže spínačem.“

A bude možnost si zazvonit? Já nevím přesně, kolik je hodin, ale abychom nemátli ostatní…

František Urban: „Podle mě je za deset minut 11, ale já myslím, že nebudeme mást nikoho, tak to zkusíme…“

Zvonění...

František Urban: „Tak to jste slyšeli našeho Salvátora.“

Kolik to váží? Kolik to má těch tun, protože mně se úplně rozbušilo srdce, když se rozhoupal.

František Urban: „No, tak Salvátor má 3600 kilogramů, plus závěs a srdce, tak se dostaneme tak někde na 5 tun.“

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio